Legalább hatan meghaltak Ukrajnában a hétfői orosz légicsapásokban

2024. augusztus 26. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukránok szerint legalább hatan meghaltak, többtucatnyian pedig megsérültek az eddigi legnagyobb légitámadásban, amit Oroszország Ukrajna ellen indított a háború kezdete óta. A BBC úgy tudja, hogy az ország jelentős részét érintették a légicsapások, és az energetikai infrastruktúrát is találat érte, ami kiterjedt áramkimaradásokat okozott. Az ukrán hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy húzódjanak menedékbe.

Hétfő hajnalban kezdtek rakéta- és dróntámadásba az oroszok, melyek egészen reggelig eltartottak. Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka azt állítja, hogy Oroszország 127 rakétát és 109 támadó drónt indított, melyek közül Ukrajna 102 rakétát és 99 drónt hatástalanított. Kárpátalja felett is lelőtt egy robotrepülőgépet az ukrán légvédelem. Olescsuk a Telegramon az eddigi „legnagyobb légitámadásnak” nevezte ezt az összehangolt csapássorozatot.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint több mint tizenöt ukrajnai megyét vettek célba az oroszok hétfő hajnalban. A Dnyipropetrovszk megyében elkövetett támadások során meghalt két férfi. Zaporizzsja városában a házát ért találatba halt bele egy férfi. Luckban is meghalt egy ember, amikor egy infrastrukturális létesítményt támadtak az oroszok. Harkiv megyében rakétatámadásban vesztette életét egy ember. A nyugat-ukrajnai Zsitomir megyében pedig egy nő halt meg, miután épületeket és infrastrukturális létesítményeket is lebombáztak. Az ukrán kormányfő hozzátette, hogy többtucatnyian megsérültek az orosz csapássorozatban.

A BBC azt írja, hogy a mostani támadás fő célpontja Ukrajna energetikai infrastruktúrája volt. Az oroszok emellett az ukránok morális tartalékait is megpróbálták kimeríteni. Oroszország megüzente, hogy még mindig akkor okoz szenvedést az ukrán lakosságnak, amikor akar.

Moszkva azután kezdett válaszcsapásba, hogy Kijev a kurszki offenzíva keretében újabb oroszországi területeket foglalt el. Oroszország ugyanis nem tudja kiszorítani a területére betörő ukrán reguláris erőket.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!