Kárpátalja felett lőtt le egy orosz robotrepülőgépet az ukrán légvédelem

2024. augusztus 26. – 10:11

Kárpátalja felett lőtt le egy orosz robotrepülőgépet az ukrán légvédelem
Megrongálódott épület Szaratov régióban, Engels városában 2024. augusztus 26-án – Fotó: Roman Basurgin / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Robbanások hallatszódtak Kijevben és Ukrajna más városaiban hétfő reggel – írja a Reuters. A légierő szerint Oroszország stratégiai bombázógépet vetett be, és több rakétát lőtt ki Ukrajnára. A The Kyiv Independent azt írja: légitámadási szirénák szólaltak meg országszerte valamivel reggel 6 óra előtt, legkevesebb hárman meghaltak a támadásokban. Robbanások történtek Odessza, Vinnica, Zaporizzsja, Kremencsuk, Dnyipro, Hmelnickij, Kropivnickij és Krivij Rih, valamint Lviv, Rivne és Ivano-Frankivszk megyékben is. A helyi hatóságok robbanásokról számoltak be az északnyugati Lutszk városában is, és azt közölték: egy lakóház megsérült, még ellenőrzik az esetleges áldozatok számát.

Az oroszok Kárpátalját is támadták. Viktor Mikita kormányzó hétfő délelőtt megosztott egy videót, amin az látható, hogy az ukrán fegyveres erők 650. számú kárpátaljai különálló légvédelmi géppuskás zászlóalja egy teherautóra szerelt géppuskával lő egy orosz robotrepülőgépre, amit egy légvédelmi rakéta is eltalált. Jurij Ihnat, a légierő egykori szóvivője szerint a gépet utóbbi lőtte le végül.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta: a főváros több kerületébe áramszünet van, a város több pontján gondok vannak a vízellátással. Ruszlan Kravcsenko, a Kijevi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője azt mondta: a támadások Kijev megye infrastrukturális létesítményeit sújtották.

Egy korábban Ukrajnában dolgozó olvasónk is megerősítette, hogy a Sevcsenkiv, Szvjatoscsin, Szolomjan és Holoszijiv körzetekben áramszünet van, és gondot jelent a vízellátás.

Ukrajna az orosz támadásra válaszul fokozta a nagy hatótávolságú dróntámadásait Oroszország ellen. Legfeljebb 10 drónt semmisítettek meg a Kijev környéki régióban. Oroszország és Ukrajna egyaránt tagadja, hogy civileket céloztak volna a támadásokban.

Az ukránok már egy ideje számítottak egy nagyobb orosz rakétatámadásra. Az amerikai nagykövetség korábban figyelmeztetést adott ki, hogy az ukrán függetlenség napján, azaz múlt hét szombaton, nagyobb esély van egy kiterjedt támadásra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!