Emberölés miatt indít eljárást az olasz rendőrség a Szicíliánál elsüllyedt luxusjacht ügyében

2024. augusztus 24. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Emberölés miatt indított eljárást az olasz rendőrség, keresik a vétkest a szicíliai hajótörés ügyében – jelentette be Termini Imerese főügyésze, Ambrogio Cartosio egy szombati sajtótájékoztatón.

Cartosio hozzátette, az ügyészség jelenleg senki ellen nem nyomoz konkrétan, mert a nyomozás maga még időbe telik. Nagyon korai szakaszban járnak, ezért egyelőre semmit nem zárnak ki. A vizsgálat során felmérik, felelős-e a történtekért a kapitány, a legénység tagjai vagy akár a jacht építői.

A Bayesian nevű luxusjacht hétfőn hajnalban borult fel Szicília partjaihoz közel egy viharban, a fedélzeten lévők közül tizenöt embert sikerült kimenteni. Egy ember holttestét már hétfőn megtalálták, ezután hat embert eltűntként tartottak számon. Szerda estére további öt holttestet, csütörtökön pedig Mike Lynchét megtalálták az olasz hatóságok a jacht roncsainál. Péntekre találták meg az utolsó holttestet is.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a Bayesian először a hátsó részénél kezdett el süllyedni, majd a jobb oldalára borult. Az utasok a hajó bal részére menekültek, hogy a hajó légzsákjainál keressenek fedezéket – összesen hat holttestet itt, a hajó bal oldali kabinjaiban találtak meg. A sajtótájékoztatón felmerült az az újságírói kérdés is, hogy hogyan lehet, hogy a legénység mentőcsónakokba tudott szállni, az utasok viszont nem: az olasz tisztviselő szerint az eset „nagyon hirtelen történt”, de az okokat még ki kell vizsgálniuk.

Cartosio elmondta azt is, hogy időben vádat fognak emelni egy vagy több konkrét személlyel szemben. A hajó kapitánya és legénysége elhagyhatja a nyomozás alatt Szicíliát, de elérhetőnek kell lenniük kihallgatás céljából.

Giovanni Costantino, a Bayesiant építő Perini Navi tulajdonosának, a The Italian Sea Groupnak a vezérigazgatója korábban azt mondta a Corriere della Serának, hogy szerinte nagyon sok hibát követtek el, és el lehetett volna kerülni a hajó elsüllyedését. Szerinte a jachtnak nem lett volna szabad volna horgonyoznia, a tőkesúlyt lejjebb kellett volna engedni, az emberek nem lehettek volna a jacht mélyén lévő kabinokban. A legfontosabb viszont az, hogy a legénységnek tudnia kellett volna a közelgő viharról. A legénység felelőssége mindenképp kérdéses az ügyben, de biztosat csak akkor lehet majd tudni, ha a nyomozás lezárul.

A Bayesian roncsa egészen a tengerfenéken, 50 méter mélyen fekszik. A mentők a hétfő óta tartó műveletet bonyolultnak nevezték, a búvárok csak 12 perces műszakokban mennek a víz alá. A kutató- és mentőcsapat búvárai szerint a hajó gyakorlatilag sértetlen állapotban van a tengerfenéken. A Bayesian elsüllyedéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!