Elsüllyedt egy luxusvitorlás Szicília mellett, Mike Lynch brit vállalkozó is az eltűntek között van

2024. augusztus 19. – 15:39

Elsüllyedt egy luxusvitorlás Szicília mellett, Mike Lynch brit vállalkozó is az eltűntek között van
Mentőhajók az elsüllyedt Bayesian felett – Fotó: Igor Petyx / ANSA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Elsüllyedt egy brit zászló alatt hajózó luxusvitorlás Szicília mellett – írja a Guardian. A Bayesian nevű jacht Porticello mellett horgonyzott, de az éjszaka vihar tört ki, és valószínűleg egy víztölcsér eltalálta a hajót, amit szétzúzhatott. Ez azonban még egyáltalán nem biztos.

A hajón 22-en tartózkodtak, ebből 10 fő a legénység volt. Tizenöt embert már kimentettek a vízből, köztük egy egyéves gyereket, egy holttestet is találtak a hajótörés közelében, de hat főt még keresnek – köztük két amerikai és egy kanadai állampolgárt, valamint Mike Lynch angol üzletembert, többek között az Autonomy Corporation alapítóját.

„Ma reggel nagyjából 5 óra körül, egy heves vihart követően a brit zászló alatt hajózó, 56 méteres Bayesian jacht elsüllyedt Porticello közelében”

– írta közleményében az olasz parti őrség.

Búvárok próbálnak leúszni a nagyjából 49 méter mélyre süllyedt hajóig, egyelőre sikertelenül. A kimentettek közül nyolc főt egy helyi kórházba szállítottak, de mind stabil állapotban vannak. Az egyéves gyereket is kórházba vitték, és az anyja azt mondta, hogy minden erejét bevetve tartotta a víz felett, a magasba tartott karjaiban.

„Nagyon sötét volt. A vízben nem tudtam nyitva tartani a szemeimet. Segítségért kiabáltam, de semmi mást nem hallottam, csak a körülöttem lévők segélykiáltásait”

– mondta a brit Charlotte.

Helyi sajtóértesülések szerint a hajót egy víztölcsér kapta el, ami gyakorlatilag egy vizek felett kialakuló minitornádó, ami az esőfelhőkből induló, forgó víz- és széloszlop. Helyi halászok azt mondták, hogy láttak is egy ilyet nagyjából hajnali 3:55-kor, amit egy, a hajó irányából fellőtt világítórakéta követett. A halászok oda is siettek a jachthoz, de már csak a tengeren lebegő roncsokat találták.

A parti őrség szerint a jachtot az olasz Perini gyártotta 2008-ban. A hajótest alumíniumból van, és 12 vendéggel és a 10 fős legénységgel 15 csomóval tud vitorlázni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!