A száműzetésből visszatért korábbi kormányfő lánya lett Thaiföld új miniszterelnöke

2024. augusztus 16. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

A thaiföldi parlament pénteken a 37 éves Paetongtarn Sinavatrát, az egykori kormányfő, Thakszin Sinavatra lányát választotta meg az ország új miniszterelnökének – írja az MTI.

Paetongtarn Sinavatra a harmadik olyan tagja és örököse a befolyásos és gazdag Sinavatra családnak, aki elnyerte a kormányfői hivatalt, a 15 évi emigrációból tavaly hazatért apját és a még mindig külföldön élő nagynénjét, Jinglak Sinavatrát követően. Apja több évig volt hatalmon, majd katonai puccsok miatt vonult száműzetésbe.

A Pheu Thai pártnak azért kellett új kormányfőt jelölnie, mert a thaiföldi alkotmánybíróság szerdán etikai okokra hivatkozva menesztette az alig egy éve kinevezett eddigi miniszterelnököt, Szretta Tavizint.

Az új kormányfőt, az ország eddigi legfiatalabb miniszterelnökét, a második nőt a poszton a parlament nyilvános szavazásán 319 vokssal választották meg. A képviselők közül 145-en szavaztak ellene és 27-en tartózkodtak.

A kormányfői tisztségre egyedül őt jelölték. Paetongtarn Sinavatra 2021-ben lépett be a politikai életbe, és tavaly választották meg a Pheu Thai kormánypárt vezetőjének, ugyanakkor nem tagja a parlamentnek, de ez nem feltétele a jelölésének.

Jelölése sokakat meglepetésként ért, miután korábban azt rebesgették, hogy a korábbi igazságügyi miniszter lesz a vezető jelölt. Médiaértesülések szerint ez egy stratégiai lépés volt a délkelet-ázsiai ország stabilitásának mielőbbi helyreállítása érdekében.

Thaiföldön egymást követik a nagy horderejű politikai események, miután augusztus elején a bíróság feloszlatta az ellenzéki Mozdulj Előre Pártot. Ez azért fontos hír, mert ez a párt szerezte a legtöbb mandátumot a tavalyi parlamenti választásokon, felbosszantva ezzel a thaiföldi elitet. A városi, főleg fiatalok által szervezett, a hadsereg és a diktatúra ellen mozgósító pártot nem csak feloszlatták, de a bíróság döntése értelmében a vezetőit tíz évre el is tiltották a politikától.

Az ellenzéki párt vesztét az okozta, hogy a thai királyi család kritizálását tiltó törvény gyengítésére tett javaslatot. A pártot egyébként ugyanez a bíróság hat hónappal ezelőtt egy külön határozatban kötelezte a javaslat visszavonására.

A politikától való tíz éves eltiltás vonatkozik a párt karizmatikus korábbi vezetőjére, Pita Limjaroenratra is. A Mozdulj Előre a 2023-as parlamenti választásokon többséget szerzett, de a párt elitellenes üzenete kivívta az ország erős konzervatívjainak, a hadseregnek és a gazdag családok hálózatának haragját.

Amikor megnyerték a választást, akkor a Telex egy hosszabb cikkben elemezte a pártot és a thai politikát, ezt az írást itt lehet elolvasni. Már abban az írásban jeleztük, hogy a nem túl demokratikus politikai rendszer miatt a hadsereg a – katonaság embereiből álló – szenátusban és jogi úton is eltörölheti a formálódó rendszerváltást.

A pártot azzal vádolták, hogy aláássa Thaiföld kormányzati rendszerét, amelyben a király az államfő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!