A fiatalok adtak hatalmas pofont a féldiktatúrának

2023. május 16. – 23:44

A fiatalok adtak hatalmas pofont a féldiktatúrának
Az Előre nevű párt tagjai támogatóik gyűrűjében a párt győzelmét ünneplő gyűlésen Bangkokban 2023. május 15-én – Fotó: Sirachai Arunrugstichai / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva
  • Thaiföldön a választók kemény pofont adtak az országon 2014 óta uralkodó juntának a vasárnapi választásokon.
  • Egy fiatal, és nagyrészt a fiatalokat képviselő progresszív párt végzett az élen, amely a diktatúra, a hadsereg, a monarchia és a régi elit ellen is mozgósított.
  • A második helyen a hadsereg korábbi főellensége, a kétszer megpuccsolt Thakszin Sinavatra politikai vállalkozása végzett, és végül egy hatpárti ellenzéki koalíció alakulhat.
  • Már ha a rezsim hagyja: a nem túl demokratikus politikai rendszer miatt a hadsereg a – katonaság embereiből álló – szenátusban és jogi úton is eltörölheti a formálódó rendszerváltást, ez azonban a korábbi példák alapján ismét súlyos tüntetéseket vonna maga után.

Adott egy nagy népességű, feltörekvő ázsiai ország, ahol csoda szép tengerpartjának és történelmi értékeinek köszönhetően a NER nyertesei is gyakran megfordulnak, ám – ahogy az a NER nyertesei által kedvelt helyekkel lenni szokott – a politikai rendszert régóta egy autokratikus rezsim uralja, amely ellenfelei bebörtönzésével, a választási rendszer alakítgatásával és karhatalmi eszközökkel igyekszik bebetonozni magát a hatalomba, miközben növekvő gazdasági problémákkal és társadalmi elégedetlenséggel néz szembe. Ebben a helyzetben érkezett el vasárnap a sorsdöntő választás, ahol a sokszínű demokráciapárti erők a rezsim leváltását ígérték.

Természetesen nem Törökországról van szó, hanem Thaiföldről, ahol

az ellenzék a választások szabadságával kapcsolatos erős kételyek és a hadsereg által támogatott rezsim folyamatos visszaélései ellenére nagy győzelmet aratott a vasárnapi parlamenti választáson.

A parlament alsóházában a legtöbb képviselői helyet a nemrég alakult, a városi fiatalságra építő progresszív–liberális Előre nevű párt kapta, míg szorosan második helyen futott be a Pheu Thai, egy, az 1990-es években feltört milliárdos dinasztia balpopulista pártja, amelyet a hadsereg korábban kétszer is megpuccsolt (egy harmadik alkalommal pedig jogi eszközökkel takarított el), de mégsem tudott teljesen elnyomni.

A győztes pártok rendszerváltást ígérnek, ám ebben erősen korlátozza őket a hadsereg politikai erejét bebetonozó alkotmány, ahogy az előző két évtized folyamatos puccsokkal és tömegtüntetésekkel tarkított tapasztalatai is mérséklik az optimizmust.

Emberek állnak sorban az általános választások előrehozott szavazásán 2023. május 7-én Bangkokban – Fotó: Lauren Decicca / Getty Images
Emberek állnak sorban az általános választások előrehozott szavazásán 2023. május 7-én Bangkokban – Fotó: Lauren Decicca / Getty Images

Évtizedes harc

Thaiföld azon nagyon kevés ázsiai ország egyike, amelyik sosem esett európai vagy japán gyarmati kizsákmányolás áldozatává, ám ennek ellenére sem számít a stabilitás szigetének. Az abszolút monarchia 1932-es megdöntése óta tizennyolc puccson, húsz alkotmányon, számos népfelkelésen és időleges rendszerváltáson ment keresztül az ország. (A királyi család pedig a névleges hatalom elvesztése ellenére megtartotta kitüntetett szerepét, máig 15 év börtönnel büntetendő dolog a felségsértés.)

Az elmúlt bő húsz évben a politikai csatározások Thakszin Sinavatra (vagy más átírás szerint Csinavat) és dinasztiája köré koncentrálódtak. A vállalkozócsaládba született Thakszin rendőrként kezdte karrierjét, de az 1980-as években üzleti pályára váltott, és telekomcégének köszönhetően Thaiföld egyik leggazdagabb emberévé vált. 1998-ban, a thaiföldi gazdaságot bedöntő ázsiai pénzügyi válság mélyén pártot alapított, és a szegények és vidékiek érdekeit képviselő balpopulista mozgalmárként brandelte újra magát.

Politikai vállalkozását a válság mellett az 1990-es évek zavaros politikai viszonyai is segítették. A hadsereg hagyományosan erős és közvetlen politikai befolyással bírt az országban, ám amikor 1991-ben megpuccsolták az aktuális kormányt, több százezres tüntetésekbe ütköztek. A demonstrációk brutális vérbe fojtását követően pár éves politikai kijózanodás következett: közvetlenül választott alkotmányozó gyűlést hívtak össze, és az 1997-ben elfogadott új alaptörvény minden korábbinál demokratikusabb politikai kereteket teremtett (közvetlenül választott kétkamarás törvényhozás, fékek és ellensúlyok, emberi jogok, stb.).

A demokratikus alkotmánynak, jó marketingjének és erős gazdasági hátterének köszönhetően Thakszin 2001-ben hatalomra jutott, és 2005-ben is fölényesen újraválasztották.

Kormányon támogatói szerint a szegények helyzetének javításán dolgozott, alatta vezették be az általános egészségügyi ellátást, a kormány mentőövet dobott az eladósodott vidéki gazdáknak, oktatási reformba kezdett és nagy infrastrukturális beruházásokat indított, ezzel pedig nagy népszerűségre tett szert, főként az ország északi, szegényebb régióiban. Bírálói, kiváltképp a hadsereg, a régi gazdasági elit és a konzervatív–monarchista városi rétegek szerint azonban Thakszin miniszterelnökségét a féktelen osztogatás, a demagógia, a fékek és ellensúlyok lebontása, a korrupció és az urambátyám világ jellemezte.

Junta

Erre hivatkozva a katonaság 2006-ban megpuccsolta Thakszint, ami megint tüntetéshullámhoz vezetett, a puccs után kiírt 2007-es választásokat pedig ismét az ő pártja nyerte. Erre 2008-ban az ellentábor tömegtüntetésekkel és repterek blokádjával próbálta elkergetni a kormányt (ez volt a sárga inges és vörös inges tüntetők közti csatározások időszaka). Végül Thakszin pártját bírósági úton betiltották, a volt kormányfőt korrupció miatt elítélték, és jobboldali kormány került hatalomra.

Ezt 2010-ben újabb, ezúttal Thakszin-párti tömegtüntetések követték, majd a 2011-es választást a dubaji száműzetésbe vonult Thakszin húga, Jinglak Sinavatra nyerte. Ő három évet kapott, a hadsereg 2014-ben távolította el, hasonló vádakkal, mint bátyját.

Thai katonák néznek farkasszemet puccsellenes tüntetőkkel Bangkokban a Győzelem emlékművénél tartott tüntetésen a hatalomátvétel után nem sokkal 2014. május 24-én – Fotó: Borja Sanchez-Trillo / Getty Images
Thai katonák néznek farkasszemet puccsellenes tüntetőkkel Bangkokban a Győzelem emlékművénél tartott tüntetésen a hatalomátvétel után nem sokkal 2014. május 24-én – Fotó: Borja Sanchez-Trillo / Getty Images

Ezt követően Prajut Csan-ocsa tábornok vezetésével katonai junta alakult, amely a 2016-os új alkotmánnyal kiiktatta az előző alaptörvény által előírt demokratikus rendszert és bebetonozta magát a hatalomba.

Az új rezsim módszereit jól jelzi, hogy az alkotmányt ugyan népszavazásra bocsátották, de a voksolás előtt az alkotmánytervezet bírálatát 10 év börtönnel büntethető bűncselekménynek minősítették.

Prajut azóta hivatalosan kilépett a hadseregből, és igyekezett felelős polgári vezetőként brandelni magát, de a nép körében nem nagyon lett népszerű. 2019-ben a rendszer legitimálásának szándékával nagy nehezen megtartották a választásokat, de a veszélyesebb ellenzéki erőket betiltották vagy erősen korlátozták tevékenységüket.

Szakértők szerint látszatdemokratikus választásokról volt szó, amit azért az is segített, hogy a 2023-as szavazással szemben a rezsim még erősebb volt és komolyabb mozgósítási képességekkel bírt, a nép pedig kevésbé volt elégedetlen és tettre kész, mint idén. A Pheu Thai ennek ellenére is az élen végzett, a 400 egyéni körzetből 136-ot nyert – ám egy vitatott szabálymódosítás következtében a 100 listás mandátumból egyet sem kapott, hiába szerezte meg a listás szavazatok 22 százalékát.

A voksolást követően így a junta pártja más konzervatív politikai erőkkel koalícióban alkotott kormányt, de az elmúlt négy évben nem sokat javított renoméján. Prajut Csan-ocsa a – karhatalmi eszközökkel – megteremtett stabilitást és gazdasági fejlődést hangoztatta kampányában, de a Gallup felmérései szerint a társadalom nagyobb része elégedetlen a gazdasági helyzettel és problémásnak tartja a megélhetést. Bár az egy főre jutó GDP 2014 óta (az infláció hatásától megtisztítva) 20 százalékkal nőtt, az ország így is a leggyengébb növekedési ütemet produkálta Délkelet-Ázsiában, a felzárkózás üteme pedig a junta kilenc éve alatt lassabb volt a demokratikus időszakokhoz viszonyítva.

Prajut Csan-ocsa nyilatkozik a sajtónak, miután leadta szavazatát 2023. május 14-én – Fotó: Lauren Decicca / Getty Images
Prajut Csan-ocsa nyilatkozik a sajtónak, miután leadta szavazatát 2023. május 14-én – Fotó: Lauren Decicca / Getty Images

Új Jövő helyett Előre

A junta a Sinavatra klán mellett egy új politikai erőt is kitermelt. A 2019-es választáson 80 képviselői helyet szerzett a (thaiföldi mértékkel) progresszív Új Jövő nevű formáció, amelyet egy évvel korábban egy másik milliárdos, Thanaton Chuengrungrueangkit alapított, és ami mindenekelőtt a hadsereg politikai befolyásának korlátozását, a szólásszabadság és a demokrácia helyreállítását célozta.

Ez rövid távon nem volt valami sikeres, miután a főként a városi fiatalság körében népszerű új erőt 2020-ban betiltották. Ezzel azonban nem sikerült leplezni a junta gyenge gazdasági teljesítményét, a Covid-járvány félrement kezelését és a represszióval szembeni elégedetlenség növekedését. A fiatalságnak elege lett a rendszerből, és 2020–2021-ben ismét komoly diáktüntetések törtek ki, az Új Jövő pedig egy másik progresszív erőben, az Előre nevű formációban kapott új életre.

A tüntetések is megalapoztak annak, hogy az Előre az idei voksolás nagy nyertesévé vált, a hétfői, nem végleges adatok szerint a 400-ból 113 egyéni körzetben győztek és a százból 39 listás helyet szereztek, ezzel ők lesznek a legnagyobb frakció az alsóházban 152 képviselővel, tizenegy mandátummal megelőzve a Thakszin 36 éves lánya, Paetongtarn Sinavatra által vezetett Pheu Thai Pártot. Közben Prajut Csan-ocsa kormányfő pártja alig 36 mandátumot szerzett az 500 fős parlamentben, és hatpárti koalíciója együtt is 170 hely körül állt 97 százalékos feldolgozottságnál.

Az Előre Bangkok 33 egyéni körzetéből 32-t megnyert, ami részben a rezsim iránti bizalom elillanását jelzi, részben pedig az ország demográfiai viszonyait: az idei voksoláson a 18 és 26 év közöttiek adták a szavazóképes lakosság 14 százalékát, ami jóval magasabb, mint Európában vagy a fejlett világ többi elöregedő országában.

Az Előre előretörését jelezték azok a közösségi médiában terjedő képek is, amelyeken valaki egy nagy lépés vagy ugrás közben látható fotókon.

Forrás: @PIMM_MIEZS2465 / Instagram
Forrás: @PIMM_MIEZS2465 / Instagram

Az Előre első embere a 42 éves Pita Limcsaroenrat, aki Új-Zélandon nőtt fel, két amerikai elitegyetemen, a Harvardon és az MIT-n végzett, a Boston Consulting nevű méregdrága PPT-gyárban dolgozott, majd a Grab nevű fuvarmegosztó szolgáltatás (az „ázsiai Uber”) thaiföldi részlegének vezetője volt.

A liberális technokrata részben a thaiföldi gazdaság modernizációját és a turizmusfüggő modell feladását hangoztatta, fő ígérete a gazdasági monopóliumok megtörése és az államigazgatás decentralizációja.

Az Előre programjának központi része a hadsereg politikai hatalmának megtörése és az alkotmányreform is.

Támogatják továbbá a melegházasságot és az emberi jogok komolyabban vételét is, de legtöbbet bírált ígéreteik a kötelező sorkatonai szolgálat és a felségsértési törvények eltörlése. Utóbbit az ellenzék szerint ugyanis az ügyészség és a választási bizottság gyakran használja a politikai vita ellehetetlenítésére és a hadsereg és a monarchia ellenségeinek eltüntetésére.

A birodalom visszavág

Az előzetes eredmények kihirdetése után Bangkokban nagy győzelmi felvonulást tartott az ellenzék, és bár a két párt között nem mindig volt felhőtlen a viszony, hétfőn a Pheu Thai és az Előre vezetői bejelentették, hogy rendszerváltó koalíciót alapítanak majd, amelynek élén Pita állhat, és négy kisebb párt is csatlakozhat hozzá.

Ezzel összesen 309 mandátumuk lehet a törvényhozás 500 fős alsóházában.

A probléma, hogy az említett 2016-os alkotmány erősen korlátozza az istenadta nép szavát. A korábbi rendszerrel ellentétben ugyanis: a miniszterelnök személyéről az alsóház és a felsőház együtt dönt, csakhogy a 250 fős szenátus tagjait nem közvetlenül választják, hanem a hadsereg nevezi ki őket.

Pita Limcsaroenrat és párttársai a választási győzelmet ünneplő gyűlésen Bangkokban 2023. május 15-én – Fotó: Lauren Decicca / Getty Images
Pita Limcsaroenrat és párttársai a választási győzelmet ünneplő gyűlésen Bangkokban 2023. május 15-én – Fotó: Lauren Decicca / Getty Images

Azaz a gyakorlatban a két házban 376 voks kell a miniszterelnök megválasztásához, és a felsőház egyhangú támogatása esetén az alsóházban 126 mandátum is elegendő egy hadseregpárti jelölt áttolásához. Prajut 2019-ben mind a 250 voksot megkapta a felsőházban, ami jelzi, hogy a hadsereg mennyire érdekelt a változásban.

A Reuters kedden hat szenátort kérdezett meg arról, megszavaznák-e Pitát, közülük egy mondta, hogy a „nép akarata” mentén voksol, egy tartózkodni tervez, a többek pedig minimum szkeptikusak voltak az ellenzéki vezető esélyeit illetően.

„Hitlert is a többség választotta meg, de háborúba vezette az országát (…) Ha esély van rá, hogy megosztják az országot, nem szavazok rájuk”

– mondta Szomcsaj Szavangkarn szenátor, aki a jelek szerint majdnem annyira rosszul bánik a történelmi párhuzamokkal, mint az EU-t nemrég szintén Hitlerhez hasonlító Orbán Viktor.

Bár Prajut Csan-ocsa azt ígérte, tiszteletben tartja az eredményt, elemzők szerint a világos ellenzéki győzelem sem biztos, hogy stabilitáshoz vezet Délkelet-Ázsia második legnagyobb gazdaságában: a nép évtizedek óta konzekvensen a hadsereg és a régi konzervatív elit ellen szavaz, ám ezt a hadsereg és a régi konzervatív elit soha nem volt képes néhány évnél tovább tolerálni, mert állításuk szerint a mindenkori ellenzék egy korrupt, megosztó, nemzetellenes banda.

Egyes thaiföldi értékelések szerint az Előre mélyen rendszerellenes, a monarchia érinthetetlenségét tagadó és a hadsereggel szemben nyíltan ellenséges álláspontja „kockázatos és lerövidítheti a kormány hivatali idejét”. A felségsértési törvények eltörlését például a Pheu Thai sem támogatja, és olyan spekulációk is vannak, hogy a Sinavatra klán hosszabb távon inkább kiegyezne a hadsereggel, mint hogy másodrendű szereplővé váljon az Előre mögött. Egy másik kockázat, hogy a régi rezsim – ahogy korábban, most is – jogi úton lehetetlenítheti el az újonnan megerősödött ellenzéket, és koholt vádakkal betilthatják vagy korlátozhatják a pártokat.

Pita ezzel szemben azt mondta, hogy nagy árat fizetne, aki megpróbálja figyelmen kívül hagyni a választási eredményt, és kisebbségi kormányt próbálna átnyomni a parlamenten. Hétfőn már azt hangoztatta, hogy ő lesz az ország következő miniszterelnöke, és kormánya minden thait képviselni fog.

„Elég stabil a Pita által javasolt koalíció? Egy demokratikus világban az. De egy féldiktatúrában, ahol a szenátus fontos tényező, az Előre kénytelen lesz a nép hangjával ellensúlyozni a szenátust. Meglátjuk, hogy az autokraták be merik-e vetni illegitim hatóságaikat a közakarat ellenében. Ha igen, az emberek visszatérnek az utcára”, mondta Pinkaev Laungaramszri, a Csiangmaji Egyetem professzora.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!