Orbán Hitlerhez hasonlította az Európai Uniót, Gyurcsány beteg embernek tartja

2023. május 12. – 14:24

Orbán Hitlerhez hasonlította az Európai Uniót, Gyurcsány beteg embernek tartja
Orbán Viktor, Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóján 2023. május 12-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió döntéshozóinak is köszönetet mondott Orbán Viktor, hogy Veszprémet választották Európa Kulturális Fővárosának 2023-ban. Veszprém teljesítménye azt mutatja a miniszterelnök szerint, hogy Magyarország és az Európai Unió nagyszerű dolgokra lehetne képes, „ha a brüsszeli bürokraták úrrá tudnak lenni a mára jól kifejlett hungarofóbiájukon.”

Az európai államok együttműködése mindig nehéz és bonyolult volt, de „a nemzetállamok felett Róma bukása óta mindig ott lebegett az álom, egy kísértés: újraegyesíteni, egy birodalomban összefogni a hajdani Róma területeit, vagyis Európát” – magyarázta Orbán.

„Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott”.

Ez ma is így megy a miniszterelnök szerint: „egyszerre van jelen az önálló nemzeti lét és a birodalmi gondolat. A nemzeti kultúra és az európai értékek. Szuverenitás és – ahogy ők mondják Brüsszelben – az Ever Closer Union.”

A miniszterelnök arról beszélt, a nemzeti szuverenitás és a birodalmi gondolat közötti egyensúly fenntartásához hazájukat és Európát egyaránt szerető, toleráns és erős, „olyan pannon-féle” vezetők kellenek. „Ez ma ritka, mint a fehér holló. Helyette intolerancia, gyengeség, szívtelenség”.

Gyurcsány: Beteg, ocsmány gondolat és szöveg

„Beteg ez az ember” – írta Orbánról Gyurcsány Ferenc. A DK elnökének Facebook-bejegyzése szerint Hitler nem egyesíteni akarta Európát, hanem leigázni, és nem Európát építette, hanem a Harmadik Birodalmat, emberek tízmillióinak élete árán.

„Hitlert bármilyen módon emlegetni a mai európai gondolat mellett beteg, ocsmány gondolat és szöveg”.

Gyurcsány szerint önfelmentő ordas hazugság Orbán részéről, amikor Európa szemére veti, hogy nincs béke és jólét. „Egyrészt az Európai Unióban béke van. Mellettünk dúl a háború, és éppen azért akarjuk megleckéztetni az agresszor, gyilkos orosz elitet, hogy elmenjen a kedvük attól, hogy velünk háborúzzanak. A magyar kormányfő éppen ennek áll ellen, ő valójában az orosz háború pártján áll” – írja a DK elnöke.

Az európai jólétet pedig mi sem bizonyítja jobban Gyurcsány szerint, mint hogy az elmúlt 15 évben minden fejlesztés mögött európai pénz áll. „Most éppen Orbán kuncsorog európai pénzért. Aztán meg talán nem kellene ellopni az európai pénzt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!