Feloszlatta a thaiföldi bíróság a legerősebb ellenzéki pártot, amelyik a diktatúra ellen mozgósított

2024. augusztus 7. – 11:40

Feloszlatta a thaiföldi bíróság a legerősebb ellenzéki pártot, amelyik a diktatúra ellen mozgósított

Másolás

Vágólapra másolva

Thaiföldön a bíróság feloszlatta az ellenzéki Mozdulj Előre Pártot. Ez azért fontos hír, mert ez a párt szerezte a legtöbb mandátumot a tavalyi parlamenti választásokon, felbosszantva ezzel a thaiföldi elitet – írja a DW.

A városi, főleg fiatalok által szervezett, a hadsereg és a diktatúra ellen mozgósító pártot nem csak feloszlatták, de a bíróság döntése értelmében a vezetőit tíz évre el is tiltották a politikától.

Az ellenzéki párt vesztét az okozta, hogy a thai királyi család kritizálását tiltó törvény gyengítésére tett javaslatot. A pártot egyébként ugyanez a bíróság hat hónappal ezelőtt egy külön határozatban kötelezte a javaslat visszavonására.

A politikától való tíz éves eltiltás vonatkozik a párt karizmatikus korábbi vezetőjére, Pita Limjaroenratra is. A Mozdulj Előre a 2023-as parlamenti választásokon többséget szerzett, de a párt elitellenes üzenete kivívta az ország erős konzervatívjainak, a hadseregnek és a gazdag családok hálózatának haragját.

Pita Limjaroenrat a bíróságon – Fotó: Chalinee Thirasupa
Pita Limjaroenrat a bíróságon – Fotó: Chalinee Thirasupa

Amikor megnyerték a választást, akkor a Telex egy hosszabb cikkben elemezte a pártot és a thai politikát, ezt az írást itt lehet elolvasni. Már abban az írásban jeleztük, hogy a nem túl demokratikus politikai rendszer miatt a hadsereg a – katonaság embereiből álló – szenátusban és jogi úton is eltörölheti a formálódó rendszerváltást.

A Mozdulj Előre a fegyveres erők reformját is támogatta, és ígéretet tett a nagyhatalmú monopóliumok felszámolására.

És hiába nyerte meg a tavalyi választást, a párt nagyhatalmú riválisai olyan tömböt tudtak alkotni, amely gyakorlatilag megakadályozta, hogy a Mozdulj Előre kormányt alakítson.

A pártot azzal vádolták, hogy aláássa Thaiföld kormányzati rendszerét, amelyben a király az államfő.

A BBC szerint a szerdai ítélet ismét emlékeztetőül szolgál arra, hogy a nem választott intézmények milyen messzire hajlandóak elmenni a monarchia hatalmának és státuszának megőrzése érdekében.

Az ítélet azonban nem jelenti a thaiföldi politika reformmozgalmának végét. A megmaradt 142 parlamenti képviselő várhatóan átigazol egy másik bejegyzett pártba, és továbbra is a parlament fő ellenzékeként folytatják szerepüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!