Lengyelország megcélozza a 2040-es vagy a 2044-es olimpiai játékok megrendezését

2024. augusztus 16. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország megpályázza az 2040-re vagy 2044-re tervezett olimpiai játékok megrendezését – jelentette ki pénteken Donald Tusk miniszterelnök a Reuters szerint.

A miniszterelnök hozzátette: még nem biztos, hogy reális cél Lengyelország számára a játékok megrendezése, de sokat lehetne azért tenni, hogy valósággá váljon a vízió.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előzetes döntéseit és nyilatkozatát figyelembe véve 2040-ről vagy 2044-ről beszélhetünk” – mondta Tusk a futballstadionok korszerűsítéséről tartott sajtótájékoztatón újságíróknak.

Lengyelország 2012-ben Ukrajnával együtt rendezte meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot, tavaly nyáron pedig a több sportágat felölelő Európai Játékoknak adott otthont, de olimpiai játékokat még soha nem rendezett. Az előző lengyel kormány azt mondta, hogy 2036 nyarán pályázik az olimpia megrendezésére.

A 2028-as nyári játékoknak Los Angeles ad otthont, 2032-es olimpia megrendezésére pedig az ausztráliai Brisbane készül. Egyiptom szintén jelezte, hogy pályázni fog a 2036-os és a 2040-es nyári olimpiai játékok megrendezésére.

Magyarországon szintén felmerült az olimpia szervezésének kérdése, miután Magyar Péter arról beszélt, hogy a pletykák szerint a kormány suttyomban már beadta a 2036-os olimpia pályázatát, de ezt még nem erősítette meg senki. A Kormányzati Tájékoztatási Központ erre azt írta lapunknak, hogy hamis a hír, mivel a kormánynak nincs joga olimpiai pályázatot beadni, hisz az olimpiára városok pályáznak. A VSquare kormányközeli forrásokra hivatkozva viszont szintén arról írt, hogy a kormány és Budapest vezetése tárgyal az ügyről.

Mostanában nem tolonganak a városok a világverseny megrendezési jogaiért, mert az utóbbi időben az olimpiát botrányok és veszteséges üzletek övezték – arról nem is beszélve, hogy a koronavírus járvány elnapolta, és hervasztóvá tette a tokiói olimpiát. Úgy tűnik, hogy Párizsnak sikerültek korábban beígért vállalásai, és a franciák újfent lelkesítővé tudták tenni az olimpiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!