Továbbra is tart a kurszki offenzíva, Oroszország további 20 ezer embert evakuál

2024. augusztus 15. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is tart az ukránok offenzívája Kurszkban. Oroszország csütörtökön megkezdte az emberek evakuálását a Gluskov körzetből. Ennek a lakossága nagyjából 20 ezer fő.

Orosz adatok szerint eddig közel 200 ezer embert evakuáltak a határ menti régiókból. Az orosz védelmi miniszter szerint az orosz hadsereg csütörtökön drónokat lőtt le Belgorod régió felett. Így Oroszország veszélyhelyzetet hirdetett a Kurszk melletti Belgorod régióban is.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök hivatalának vezető tanácsadója azt írta közösségi oldalán, hogy az Oroszország határán – és azontúl – lévő régiókban, így Kurszkban is kizárólag biztonsági feladatokat látnak el az ukránok. „Ukrajna nem érdekelt a területek elfoglalásában. Viszont érdekelt abban, hogy orosz katonai létesítményeket semmisítsen meg” – írta.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök eközben támogatását fejezte ki a kurszki offenzíva mellett. A Bloomberg egy nyugati hírszerzési forrásra hivatkozva azt írta, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei elől is eltitkolta a kurszki offenzívát mindaddig, amíg az ukrán erők le nem csaptak ott.

Az orosz erők eközben Ukrajnában elfoglaltak még két falut, 13 kilométer választja el őket Pokrovszktól.

Az ukrán erők múlt kedden hatoltak be az Ukrajnával határos orosz megyébe, és azóta már 30 kilométerre előrenyomultak Oroszország területén belül. Az oroszok egy második határ menti régióból, Belgorodból is elkezdték kimenekíteni a lakosságot hétfő délelőtt.

Az Oroszország által 2022 februárjában Ukrajna ellen indított háború legváratlanabb fejezete láthatóan felkészületlenül érte a Kremlt, amely tizedik napja nem tudja felszámolni az orosz vezetésnek taktikailag és presztízsben is egyre kellemetlenebb ukrán betörést. Ez komoly fegyvertény az ukránoknak, de nekik is kockázatos az akció. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Hogy pontosan mekkora orosz területet foglaltak el, az bizonytalan, Olekszandr Szirszkij főparancsnok állítása szerint 1000 négyzetkilométer van ukrán ellenőrzés alatt, de ezt az állítást sokan szkeptikusan fogadják. Az orosz védelmi minisztérium kedden ragaszkodott ahhoz, hogy az ukránok mélyebbre nyomulási kísérleteit meghiúsították. Igaz, az oroszok korábban azt is állították, hogy sikerült megállítani a kurszki offenzívát.

(Unian, Guardian, Twitter, Bloomberg)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!