Az ukránok már 30 kilométerre nyomultak be Oroszországba

2024. augusztus 12. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

A kurszki offenzíva 6. napján az ukrán csapatok már 30 kilométerre előrenyomultak Oroszország területén belül, az orosz–ukrán háború kitörése óta ez a legjelentősebb előretörésük, írja a BBC.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy csapataik jelenleg az orosz–ukrán határtól 25 kilométerre fekvő kurszki Tolpino és a 30 kilométerre fekvő Obscsi Kologyez közelében harcolnak az ukrán csapatokkal. Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő szerint Kijev „megfélemlíti Oroszország békés lakosságát”.

Az oroszok állítása szerint eddig 76 ezer embert evakuáltak a kurszki régió határ menti területeiről, ahol a helyi hatóságok szükségállapotot hirdettek.

Egyes elemzők szerint az ukránoknak az lehet a céljuk a kurszki offenzívával, hogy rákényszerítsék Oroszországot, csoportosítsa át erőit Kelet-Ukrajnából, és enyhítse a nyomást az ostromlott ukrán területeken. Egy ukrán tisztviselő szerint azonban eddig nem tapasztalható enyhülés az Ukrajna területén zajló orosz hadműveletekben.

Hat nappal ezelőtt az ukránok meglepetésszerűen behatoltak orosz területre, ami tömeges evakuálásokat váltott ki a határ mindkét oldalán. A kurszki offenzíva az eddigi legnagyobb összehangolt támadást jelenti az ukránok részéről a háború kezdete óta, amivel az oroszok, úgy tűnik, egyelőre nehezen tudnak mit kezdeni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati beszédében ismerte el először, hogy az ukrán hadsereg offenzívát folytat Oroszország nyugati, kurszki régiójában. Zelenszkij azt mondta, az ukrán hadsereg „az agresszor területére” tolja a háborút.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!