Király volt! – megszólaltak a kurszki offenzívában részt vevő ukránok

2024. augusztus 14. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

A kurszki ukrán offenzívában részt vevő ukrán katonákkal beszélt a BBC helyszíni tudósítója. A riportban azt írja, hogy míg a „Z” betű Oroszország inváziójának szimbóluma lehet, addig a háromszög Ukrajna legmerészebb visszaverési kísérletét jelképezi. Merthogy háromszögeket ragasztanak vagy festenek fel minden olyan utánpótlást szállító teherautóra, harckocsira vagy személyszállító jármű oldalára, amely az orosz határ felé tart a Szumi régióban.

A BBC tudósítója szerint ez egy olyan offenzíva, amely több száz négyzetkilométernyi orosz területet foglalt el, és érezhetően visszaadta Ukrajna háborús erőfeszítéseinek lendületét és morálját.

A kurszki határvidékért felelős orosz tisztviselő 28 ukrán ellenőrzés alatt álló településről beszélt, és csaknem 200 ezer orosz menekült el otthonából.

A BBC-nek egy Tomash néven bemutatkozó katona, aki a bajtársával együtt most tért vissza, azt mondta az offenzíváról, hogy az „király volt”. Elmondása szerint a drónegységük két napot töltött azzal, hogy előkészítse az utat a határon átnyúló behatoláshoz.

„Parancsot kaptunk, hogy jöjjünk ide, de nem tudtuk, hogy ez mit jelent” – mondta az újságírónak. „Előzetesen elfojtottuk az ellenség kommunikációs és megfigyelési eszközeit, hogy szabaddá tegyük az utat.”

Ukrán katonák egy katonai járművön ülnek az orosz határ közelében, az Ukrajna elleni orosz támadás közepette, az ukrajnai Szumi régióban 2024. augusztus 12-én – Fotó: Viacheslav Ratynskyi (Reuters)
Ukrán katonák egy katonai járművön ülnek az orosz határ közelében, az Ukrajna elleni orosz támadás közepette, az ukrajnai Szumi régióban 2024. augusztus 12-én – Fotó: Viacheslav Ratynskyi (Reuters)

Hogy pontosan mekkora orosz területet foglaltak el, az bizonytalan, Olekszandr Szirszkij főparancsnok állítása szerint 1000 négyzetkilométer van ukrán ellenőrzés alatt, de ezt az állítást sokan szkeptikusan fogadják. Az orosz védelmi minisztérium kedden ragaszkodott ahhoz, hogy az ukránok mélyebbre nyomulási kísérleteit meghiúsították. Igaz, azt a BBC is megjegyzi, hogy az oroszokról már korábban is bebizonyosodott, hogy tévedtek.

A Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül egy még mindig Oroszországban tartózkodó ukrán katona azt mesélte, hogy hónapokig tartó tervezéssel kényszerítették Moszkvát arra, hogy csapatokat vonjon el az ukrajnai frontvonal más részeiről. „A meglepetés ereje működött” – mondta. „Könnyedén, kevés ellenállással hatoltunk be. Augusztus 6-án az első csoportok éjszaka több irányból is átkeltek, (...) szinte azonnal elérték Szudzsa városának nyugati peremét”.

Az ilyen műveleteknél a katonákat is titoktartás kötelezi, de a BBC szerint ugyanez nem mondható el a civilekről. A határ mindkét oldalán tízezreket evakuálnak a légicsapások és a harcok fokozódása miatt. „Az orosz civilek, akikkel találkozunk, nem tanúsítanak ellenállást” – magyarázta a BBC-nek az egyik katona, hozzátéve, hogy ők nem is nyúlnak a civilekhez. Azt azonban elmondta, hogy a civilek megtévesztik őket az orosz csapatok pozícióival kapcsolatban.

A BBC által megszólaltatott katonák megerősítették, hogy az orosz erőket valóban átcsoportosították a keleti frontvonalról, de egyikük sem számolt be egyelőre arról, hogy az orosz előrenyomulás lassult volna. Putyin pedig „méltó választ” ígért a második világháború óta első orosz területfoglalásra.

„Oroszország támadott először, nem mi” – mondta egy Valera nevű ukrán katona a BBC-nek. „Most a mieink válaszoltak, és megmutatták, mire vagyunk képesek. Már korábban elfoglaltuk volna, ha engedélyt kaptunk volna rá.”

Mindeközben a Reuters azt írja, hogy Oroszország légvédelme 117 drónt és négy taktikai rakétát semmisített meg, amelyeket Ukrajna az éjszaka folyamán indított több régió, köztük Kurszk ellen – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A rakétákat és 37 drónt a kurszki régió felett semmisítettek meg – közölte a minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, míg 37 drónt többek között Voronyezs régió felett semmisítettek meg. Az orosz minisztérium nem közölte az Ukrajna által kilőtt légifegyverek számát.

Az AP pedig arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg egységei, köztük friss tartalékosok, repülőgépek, dróncsapatok és tüzérségi erők megakadályozták, hogy ukrán páncélos mozgó csoportok mélyebben behatoljanak Oroszország területére Obscsesz Kolodesz, Snagoszt, Kacsuk és Alekszejevszkij kurszki települések közelében – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.

Rácz András Oroszország-szakértő szerint az ukránok kurszki támadásának fő célja, hogy az oroszokat rákényszerítse, vonjanak el erőket a többi frontvonalról annak érdekében, hogy megállítsák a kurszki ukrán előrenyomulást.

A múlt kedden kezdődő ukrán támadás tömeges evakuálásokat váltott ki a határ mindkét oldalán. A korábbi orosz híradások szerint a kurszki régió határ menti területeiről eddig 76  ezer embert evakuáltak, itt a helyi hatóságok szükségállapotot hirdettek. Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten bejelentette, a kurszki térségben zajló harcok miatt kitelepített lakosok fejenként 10 ezer rubelt (vagyis körülbelül 41 ezer forintot) kapnak kártérítésként.

A kurszki offenzíva az eddigi legnagyobb összehangolt támadást jelenti az ukránok részéről a háború kezdete óta, amivel az oroszok, úgy tűnik, egyelőre nehezen tudnak mit kezdeni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati beszédében ismerte el először, hogy az ukrán hadsereg offenzívát folytat Oroszország nyugati, kurszki régiójában. Zelenszkij azt mondta, az ukrán hadsereg „az agresszor területére” tolja a háborút.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!