Putyin 41 ezer forintnyi összeggel kárpótolja az ukránok által támadt területek kitelepített lakosait

2024. augusztus 9. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz kurszki térségben zajló harcok miatt kitelepített lakosok fejenként 10 ezer rubelt (vagyis körülbelül 41 ezer forintot) kapnak kártérítésként, közölte Vlagyimir Putyin. A Kijev Independent azt írja, az orosz elnök Alekszej Szmirnovval, a terület megbízott kormányzójával tartott erről videókonferenciát.

A lap szerint eddig állítólag több ezer embert evakuáltak a kurszki térségből. Az orosz elnök azt mondta, egyszeri kifizetéssel kárpótolja a „rászoruló polgárokat”, de szerinte „más károkat is fel kell mérni”.

Mindez azután történt, hogy az ukrán erők kedden behatoltak orosz területre, több települést elfoglaltak, és úgy tűnik, hogy az orosz erők eddig nem tudták teljesen visszaszorítani őket Kurszk megyéből. Kis területről van szó, de a presztízsveszteségen túl katonai feladatokat is ró Moszkvára, befolyásolva ezzel akár az ukrajnai front helyzetét, lélegzetvételhez juttatva az ukrán erőket keleten. Az események pedig akár az Európába, így a Magyarországra tartó orosz gáz szállítását is befolyásolhatják.

Az orosz elnök az ukránok támadását „nagyszabású provokációnak” nevezte. Volodimir Zelenszkij úgy kommentálta az eseményeket, hogy az ukránok tudják, hogyan érjék el céljaikat, bár ezeket a célokat nem ők választották. „Oroszország hozta a háborút a mi földünkre, és éreznie kell, hogy mit tett” – mondta az ukrán elnök, majd hozzátette, arra törekednek, hogy békeidőben, igazságos békefeltételek között, minél hamarabb elérjék céljaikat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!