Az ENSZ szerint sem volt garantált a választás hitelessége Venezuelában

2024. augusztus 14. – 06:54

Másolás

Vágólapra másolva

A júliusban rendezett venezuelai választások eredményeinek kezelésénél nem biztosították a szavazás hitelességét garantáló alapvető feltételeket: az átláthatóságot és a teljességet – írja az ENSZ választási szakértőinek jelentése alapján az MTI.

A július 28-i választásról António Guterres ENSZ-főtitkár számára készített beszámoló szerint a szakértők „a jelenkori demokratikus választások szempontjából példa nélkül állónak” minősítették, hogy a választásokat követően nem hozták nyilvánosságra az egyes körzetekben leadott szavazatok számát. Úgy vélték, hogy a választási bizottság nem tett eleget sem jogi kötelezettségeinek, sem a helyi törvényi szabályozásnak.

A venezuelai választási bizottság (CNE) az országot 2013 óta vasmarokkal irányító Nicolás Madurót nevezte meg győztesnek, ezt azonban sem az ellenzék, sem a környező országok nagy része nem fogadja el. Előbbiek szerint jelöltjük, a jobbközép Edmundo González egyértelmű győzelmet aratott, Maduro pedig elcsalta a választást. A külföldi országok pedig átláthatóságot és a részletes szavazóköri eredmények nyilvánosságra hozását követelik. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, „elsöprő bizonyítékai” vannak arról, hogy Venezuelában az összellenzéki jelölt nyert.

Az eredményhirdetés nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amik erőszakba torkolltak. Az összecsapásoknak az országos főügyész friss közlése szerint legalább 25 halálos áldozatuk volt, további 192 ember pedig megsebesült. A Venezuelában kialakult helyzetről írt elemzésünket itt olvashatja.

A most bemutatott jelentés szerint a szóban forgó hiányosságok „negatív hatással vannak a venezuelai választópolgárok nagy részére”.

A szakértők azt is szóvá tették, hogy a kezdetben mutatott együttműködési készség ellenére a venezuelai választási hatóság képviselői nem biztosítottak számukra egyeztetési lehetőséget.

A venezuelai külügyminisztérium a jelentésre reagálva elutasította a nemzetközi szakértők állásfoglalását, és úgy vélte, hogy a dokumentumban „hazugságok egész sora” áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!