Az ukrán külügyi szóvivő szerint nem akarnak elfoglalni orosz területeket, csak magukat védik

2024. augusztus 13. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Ukrajna nem akar területeket elfoglalni Oroszország kurszki régiójában, csak a saját állampolgárainak életét védi. Ukrajna a kurszki offenzívával akadályozza az újabb orosz egységek átcsoportosítását Donyeck megyébe, és nehezíti az országban harcoló orosz erők fegyver-, lőszer- és üzemanyag-utánpótlását – írja az MTI.

Miután az ukrán csapatok már 30 kilométerre előrenyomultak Oroszország területén belül, az oroszok egy második határ menti régióból is elkezdték kimenekíteni a lakosságot hétfő délelőtt.

„Az ukrán hadsereg civilizált európai haderő, amely teljes mértékben tisztában van a hadviselés szabályaival és szokásaival, valamint a nemzetközi humanitárius joggal. Az ukrán fegyveres erők céljai kizárólag katonaiak. A hadművelet célja, hogy megóvjuk népünk életét és megvédjük Ukrajna területét az Oroszországi Föderáció támadásaitól”

– mondta a szóvivő. Tihij szerint minél előbb beleegyezik Moszkva a béketárgyalások megkezdésébe, annál hamarabb leállnak az ukrán védelmi erők rajtaütései az Oroszországi Föderáció területén. A külügyi szóvivő hozzátette, hogy a kurszki régióból nyár eleje óta több mint kétezer ellenséges csapást mértek az ukrajnai Szumi megyére, bevetettek 255 irányított bombát és több mint száz rakétát. De azt mondta, hogy „sajnos Ukrajnának nincs elegendő képessége nagy hatótávolságú csapások végrehajtására, amelyekkel megvédhetné magát az orosz terrortól”.

Tihij szerint Oroszország provokációból orosz katonákat öltöztet ukrán egyenruhába, hogy utána őket vádolja a nemzetközi humanitárius jog megsértésével. A szóvivő arra figyelmeztette Ukrajna szövetségeseit, hogy „ne dőljenek be az orosz propagandának”.

Roman Kosztenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ezredese közben arról beszélt az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában, hogy a kurszki művelet meglepte Moszkvát. Szerinte a hadművelet emelte az ukrán hadsereg morálját. És jó döntés volt az is, hogy az ukrán politikai és katonai vezetés nem verte nagy dobra a műveletet. Az ukrán ezredes azt állítja, hogy 20 települést foglaltak el, és jelenleg is tartják őket.

Az ukrán vezérkar a Telegramon közölte, hogy a lakosság védelme miatt kijárási tilalmat vezettek be az északkeleti Szumi megye orosz határ mentén elterülő 20 kilométeres övezetében. Az MTI azt írja, hogy erre a területre csak azok az ukrán állampolgárok mehetne be, akiknek ott van a bejegyzett lakcímük, és ezt igazolni is tudják.

Az ukrán hadsereg egyik szóvivője azt mondta, hogy a Donyeck megyei Torcknél továbbra is harcolnak a behatoló oroszok ellen. A szomszédos Harkiv megye kormányzói hivatala közben bejelentette, hogy hétfő délután az orosz erők észak-koreai rakétákkal mértek csapást Bohoduhivra és környékére, négy gyerek megsebesülhetett a támadásban. Az ukrán vezérkar szerint hétfőn 134 katonai összecsapás volt a fronton, a legtöbb a Donyeck megyei Pokrovszknál. A katonai vezetés azt állítja, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 593 ezret.

A kurszki offenzíva az eddigi legnagyobb összehangolt támadást jelenti az ukránok részéről a háború kezdete óta, és az orosz hadsereg egyelőre nem tudja kiszorítani őket a saját területéről. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati beszédében ismerte el először, hogy az ukrán hadsereg offenzívát folytat Oroszország nyugati, kurszki régiójában. Zelenszkij azt mondta, az ukrán hadsereg „az agresszor területére” tolja a háborút.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!