Joe Biden a visszalépéséről: Aggódtam, hogy ha versenyben maradok, ez lesz a téma

2024. augusztus 11. – 21:54

Másolás

Vágólapra másolva

A választástól való visszalépése óta először adott tévéinterjút Joe Biden amerikai elnök, aki a CBS Sunday Morning című műsorában azt mondta, hogy „a demokrácia megóvása és Donald Trump legyőzése érdekében” lépett vissza az elnökjelöltségtől.

Biden július 21-én jelentette be, hogy kiszáll az elnökválasztási versenyből, és alelnökét, Kamala Harris-t támogatja a továbbiakban. Napokkal később az Ovális Irodában tartott beszédében megmagyarázta döntését, mondván, hogy a „demokráciánk megmentése” fontosabb, mint a „személyes ambíciók”.

Biden most azt mondta Robert Costának, a CBS News fő választási tudósítójának, hogy a verseny közte és Trump között „fej fej mellett” zajlott, és szerinte „a végsőkig kiélezett lett volna”. „Az történt, hogy számos demokrata kollégám a képviselőházban és a szenátusban azt gondolták, hogy ártani fogok nekik a versenyben. És aggódtam, hogy ha versenyben maradok, ez lesz a téma” – mondta Biden.

A visszalépését azzal magyarázta, hogy „a demokrácia megóvását” akarta segíteni. Szerinte a volt elnök, Donald Trump „valódi veszélyt jelent az amerikai biztonságra”. „Ha Trump győzne, akkor figyeljük meg, hogy mi történik majd. Ez veszélyes. Ő valódi veszélyt jelent az amerikai biztonságra. A legfontosabb dolog: le kell győznünk Trumpot!” – jelentette ki Biden.

„Mindig is hittem, és most is hiszem, hogy az amerikaiak jó és tisztességes, becsületes emberek. Amikor először bejelentettem, hogy indulok az elnöki posztért, azt mondtam, három dolgot kell tennünk: helyre kell állítanunk Amerika lelkét; a gazdaságot alulról felfelé kell építenünk, nem pedig fordítva; és össze kell fognunk az országot. Senki sem gondolta, hogy sikerülhet mindaz, amit aztán elértünk. A legnagyobb hiba, amit elkövettünk, hogy nem tettünk ki táblákat, amelyeken az állt: Joe megcsinálta!” – mondta nevetve Biden.

Az elnök szerint az amerikaiak „a világtörténelem fordulópontjához” érkeztek, és a most meghozott döntéseik határozzák meg, hogy milyen lesz a következő hat évtized. „A demokrácia kulcsfontosságú” – tette hozzá. Biden szerint Kamala Harris és alelnökjelöltje, Tim Walz „pokolian jó csapatot” alkotnak. „Gyakran beszélek Harrisszel, és tudom, hogy az alelnökjelöltje egy nagyszerű fickó. Ha egy környéken nőttünk volna fel, biztosan barátok lettünk volna.” Elmondta, azt is tervezi, hogy csatlakozik hozzájuk a kampánykörútjuk során.

Biden beszélt a június 27-i, Trumppal folytatott vitájáról is, ahol általános vélekedés szerint nagyon rosszul szerepelt. Biden a vita elején a legfontosabb témájáról, az abortuszról beszélve mondat közben felejtette el, hogy mit is akar mondani. És nem ez volt az egyetlen alkalom a vita során, amikor láthatóan összezavarodott. „Nagyon-nagyon rossz napom volt a vitán, mert beteg voltam. De nincs komoly problémám” – mondta Biden.

A november 5-i elnökválasztással kapcsolatban azt mondta, a demokratáknak mindenképp meg kell nyerniük Pennsylvaniát, a szülőállamát. Elárulta, hogy Pennsylvania kormányzójával, Josh Shapiróval közösen egy kampánykörút összeállításán dolgozik, hogy Harris és Walz megnyerje a 19 elektori szavazatot biztosító csatatérállamot. Hozzátette, hogy más államokban is kampányolni fog, és megtesz „bármit, amiről Kamala úgy gondolja, hogy a legtöbbet segíthet”.

A külpolitikáról szólva azt mondta, még mindig lehetségesnek tartja, hogy az elnöksége alatt megállapodás szülessen a gázai tűzszünetről. „Az általam összeállított terv, amelyet a G7-ek és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is jóváhagyott, továbbra is életképes” – mondta Biden. „Szó szerint minden egyes nap azon dolgozom – és az egész csapatom –, hogy ez ne fajuljon regionális háborúvá. De ez könnyen megtörténhet” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!