Joe Biden a visszalépéséről: Tisztelem ezt a hivatalt, de még jobban szeretem ezt az országot

2024. július 25. – 05:08

Joe Biden a visszalépéséről: Tisztelem ezt a hivatalt, de még jobban szeretem ezt az országot
Joe Biden az Ovális Irodában beszéde kezdetén – Fotó: Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Tisztelem ezt a hivatalt, de annál is jobban szeretem ezt az országot” – mondta a Fehér Ház Ovális Irodájából bejelentkezve Joe Biden, első beszédében azután, hogy vasárnap az X-en közölte: nem indul második ciklusáért az elnökválasztáson.

A bejelentést akkor írásban tette meg, a szóban is elmondott bejelentéssel helyi idő szerint szerda estig várt. Nagy elnök elődök neveit idézte fel beszéde elején George Washingtontól Abraham Lincolnon át Franklin Delano Rosseveltig. A

Trump említése nélkül is Trump ellen küzdve

„A tét azonban most a demokrácia védelme, és ez fontosabb minden címnél” – mondta, kimondatlanul is utalva a november 5-én esedékes elnökválasztásra, ahol a Republikánus Párt jelöltje, Donald Trump egyre esélyesebbnek tűnt a 81 éves Bidennel szemben, miután több fellépése, vitája az ellenjelölttel azt jelezte, hogy az elnök fizikailag gyengélkedik, így az elmúlt három hétben egyre többen javasolták neki a demokrata Párton belül is visszalépést, képviselők, szenátorok, korábbi vezető politikusok, többek között Barack Obama volt elnök is.

„Az utóbbi hetekben nyilvánvalóvá vált számomra, hogy szükség van pártomon belül az egység megteremtésére” – mondta Biden, aki szerint az, ahogyan vezette az országot méltó lett volna újabb négy éve, ez mégsem lehet mindennél fontosabb, „mint a demokrácia védelme”, amely előbbre való „személyes ambícióinál is”.

Hat hónap elnökség még hátravan

„Úgy döntöttem, átadom a fályát egy fiatalabb generációnak”, eljött az ideje az „új, friss és igen, fiatalabb hangoknak”. „A következő hat hónapban az elnöki munkámra fogok fókuszálni” – mondta, hiszen a novemberi választás után az elnöki hivatal átadása januárban esedékes.

„Ez azt jelenti, hogy folytatom a munkámat a keményen dolgozó családok költségeinek csökkentéséért, a gazdaságunk növeléséért. Továbbra is őrzöm a személyi szabadságot, a polgári jogokat, a szabad választás jogát. Fellépek a szélsőségek ellen, világossá téve, hogy nincs helye, nincsen helye Amerikában a politikai erőszaknak, bármiféle erőszaknak. Továbbra is felszólalok a gyermeink fegyverektől való megóvásának érdekében, a globális krízis ellen, amely létünkben fenyegeti a bolygót” – adta meg programját a következő hónapokra.

Ezután tért rá beszédében a konkrétumokra: Ukrajnáról szólt, amelynek védelmében kész továbbra is dolgozni a szövetségen, hogy megakadályozza Putyint abban, hogy „további károkat okozzon Ukrajnának”. „A NATO-t erősebbé tesszük, erősebbé teszem és egységesebbé, mint valaha volt a történelem során.” Biden ezt az egységet ígérte a Csendes-óceán térségére vonatkoztatva is, ami Kínának szóló figyelmeztetés volt.

Beszélt arról, hogy tovább dolgozik a Gázai övezetben zajló háború befejezésén, majd azokról a nagy kihívásokról , amelyek az országot érték az elmúlt négy évben, kezdve a világjárványtól a gazdasági krízisig, amely az 1929-es világválsághoz volt csak hasonlítható.

Erősebb, mint valaha

„Ma azonban miénk a világ legerősebb gazdasága”, amely 16 millió új munkahelyet teremtett. Az infláció ismét csökken, a bérek növekednek a különböző gyükerű lakosság közötti jövdelemi különbségek csökkennek. Hazatérnek Amerikába a gyárak, az ország ismét a chipgyártás és a tudományos innováció elsődleges terepe – sorolta eredményeit Biden, a gyárak hazatérésével kissé felidézve Donald Trump „Tegyük ismét naggyá Amerikát” szólamát idézve.

Ebbe a sorba illeszkedett be a határok sikeres védelméről szóló rész is, hiszen a republikánus elnökjelölt és volt elnök, Trump egyik visszatérő vádja a Demokrata Párttal szemben, hogy nem állták útját az illegális migrációnak.

Beszéde végén tért rá arra, hogy kit támogat utódjaként. Ez – ahogyan arra visszalépése után már egyértelmúen utalt – alelnöke, Kamala Harris, aki tapasztalt, erőteljes és képes az ország vezetésére.

Az a nagyszerű Amerikában, hogy itt nem királyok és diktátorok uralkodnak, hanem a nép. A hatalom az önök kezében van. Nem kell mást tennünk, csak megőriznünk hitünket. A hitünket abban, hogy kik vagyunk. Mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok, és egyszerűen nincs semmi, semmi, amire ne lennénk képesek, ha összefogunk. Fogjunk hát össze, védjük meg a demokráciát. Isten áldja meg mindnyájuat isten óvja csapatainkat, köszönöm" – zárta beszédét az elnök..

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!