Új rendőrségi testkamerás videó mutatja meg, mi történt pillanatokkal a Trump elleni merényletkísérlet előtt

2024. augusztus 9. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trumpot, az Egyesült Államok korábbi elnökét és a novemberi elnökválasztáson újrainduló republikánus elnökjelöltet július 13-án lőtték meg a pennsylvaniai Butlerben tartott választási gyűlésén. A helyi rendőrség most hozott nyilvánosságra egy testkamerás felvételt, amin az látszik, hogy

  • egy tiszt felmegy a háztetőre, és ránéz a fegyveres támadóra másodpercekkel azelőtt, hogy az leadja a lövéseket;
  • egy helyi rendőr arról beszél kollégájának, hogy napokkal korábban szólt az amerikai titkosszolgálatnak, hogy biztosítsák azt az épületet, amire a lőfegyveres végül felment.

A felvételeken az látszik, hogy félreértések és zűrzavar is vezetett ahhoz, hogy Thomas Crooks le tudta adni a lövéseit. A merénylőt a tetőn megpillantó rendőr például amint meglátja Crookst, fegyverért szalad, és közben elhangzik, hogy a célpont tiszta, nincs takarásban. 40 másodperccel később a férfi mégis le tudja adni a lövéseket.

A rendőrök már csak akkor jutnak fel a tetőre, amikor a mesterlövészek leszedték a támadót. A korábban a tetőre felmászó rendőr ekkor jelzi, hogy mondta, hogy fegyver van a férfinál: elhangoznak ezután olyan mondatok is, mint hogy biztos jó rendőrségi frekvencián volt-e mindenki, illetve az is, hogy a rendőrök egy része azt hitte, biztosítva van a tető.

Az elnököket védő Secret Service új megbízott vezetője, Ronald Rowe nemrég arról beszélt, hogy a merénylet őt és embereit is megérintette, sok álmatlan éjszakája volt a történtek miatt. „Nincs magyarázatom. Úgy érzem, hogy megtalálhattuk volna, talán megállíthattuk volna azon a bizonyos napon” – mondta a lövöldözőről.

A 20 éves elkövető több embert eltalált, miután leadta lövéseit. Donald Trumpnak pedig csak a füle sérült meg, egy résztvevő halálos lövést kapott, ketten pedig megsérültek a Butlerben történt lövöldözésben. Továbbra is úgy tudják, hogy Crooks magányos elkövető volt, a telefonjában talált névjegyzék is kevés számot tartalmazott.

A merénylet óta már tudni, hogy szemtanúk is jelezték a biztonságiaknak, hogy valaki van a tetőn. A helyi SWAT-csapat mesterlövésze több mint 90 perccel a lövöldözés előtt kiszúrta Donald Trump merénylőjét. Egyelőre nem világos, hogy miért volt kommunikációs zavar a helyi rendfenntartó erők és a titkosszolgálat között. A Trump elleni merénylet után a hatóságok több vizsgálatot is indítottak annak kiderítésére, hogy mi romlott el a kampányesemény területének biztosítása során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!