Már másfél órával azelőtt kiszúrták Trump merénylőjét, hogy az lövöldözni kezdett volna

2024. július 29. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump beleegyezett abba, hogy az FBI kihallgassa őt az e hónap elején a pennsylvaniai nagygyűlésén elkövetett merényletkísérlet ügyében folytatott vizsgálat részeként – írja a BBC.

Az újságírókkal folytatott hétfői telefonbeszélgetésen az FBI nem adta meg a kihallgatás időpontját, de azt mondta, hogy „a szokásos sértetti kihallgatás lesz, amelyet bármely más bűncselekmény sértettjével folytatunk”.

„Szeretnénk megtudni a nézőpontját arról, amit megfigyelt” – mondta Kevin Rojek, az FBI különleges ügynöke. A nyomozók a bizonyítékok átvizsgálása ellenére még mindig nem találták meg az indítékot, amely megmagyarázná, hogy Thomas Matthew Crooks miért nyitott tüzet az elnökre.

A 20 éves elkövető július 13-án lőtt rá Trumpra egy pennsylvaniai kampányeseményen. A volt elnöknek csak a füle sérült meg, egy résztvevő halálos lövést kapott, ketten pedig megsérültek a Butlerben történt lövöldözésben. Továbbra is úgy tudják, hogy Crooks magányos elkövető volt, a telefonjában talált névjegyzék is kevés számot tartalmazott.

Közben kiderült az is, hogy több mint 90 perccel a lövöldözés előtt kiszúrta Donald Trump merénylőjét a helyi SWAT-csapat mesterlövésze. Ezt azokból az sms-ekből tudni, amelyeket a New York Times és az ABC News szerzett meg.

Thomas Matthew Crooksot egy piknikasztalnál ülve látta a helyi SWAT-csapat mesterlövésze, aki riasztotta is a kollégáit. (Korábbi jelentések szerint a merénylő a lövöldözés előtt körülbelül egy órával került a helyi bűnüldöző szervek látókörébe.)

A New York Times és az ABC News által megszerzett üzenetek a hatóságok szerint a merényletet megelőző biztonsági mulasztások listáját gyarapítják.

A lövöldözés napján az ügynökség volt felelős a biztonságért egy bekerített területen belül, a helyi rendfenntartó erők pedig az azon túli területekért.

Egyelőre nem világos, hogy miért volt kommunikációs zavar a helyi rendfenntartó erők és a titkosszolgálat között. A helyi SWAT-csapat tagjai vasárnap az ABC Newsnak elmondták, hogy nem volt kapcsolatuk az ügynökséggel, és a személyes eligazítás is elmaradt.

A Trump elleni merénylet után a hatóságok több vizsgálatot is indítottak annak kiderítésére, hogy mi romlott el a kampányesemény területének biztosítása során július 13-án.

Az amerikai elnökök védelmét ellátó Secret Service igazgatója, Kimberly Cheatle lemondott, miután elismerte a a szolgálat által elkövetett hibákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!