Újra megindul az izraeli hadsereg Hán Júnisz ellen, tovább nő a menekültek száma a Gázai övezetben

2024. augusztus 9. – 18:29

Újra megindul az izraeli hadsereg Hán Júnisz ellen, tovább nő a menekültek száma a Gázai övezetben
Hán Júniszból menekülő család az izraeli hadsereg figyelmeztetése után 2024. augusztus 8-án – Fotó: Ashraf Amra / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb katonai akciót indít az izraeli hadsereg (IDF) Hán Júniszban. A mindössze 360 négyzetkilométeres Gázai övezet második legnagyobb városából ismét menekültek indultak meg a védettebbnek mondott Rafah és al-Mavaszi felé, ahol már 1,9 millió ember zsúfolódott össze a 2,3 milliós palesztin lakosságból.

A Hán Júnisz ellen indított akciót az IDF azzal indokolja, hogy információi szerint újabb terroristák gyűltek össze a Hamász rejtekhelyein – írta a Times of Israel.

Izrael a Hamász által tavaly október 7-én háromezer fegyveresével végrehajtott véres támadás után indított katonai akciót a Gázai övezetben, azzal a céllal, hogy felszámolja a Hamász fegyveres erejét. A tíz hónapja tartó háború azonban a Gázai övezetben humanitárius katasztrófához vezetett, a menekültek nem hagyhatják el a térséget, és nincs elegendő gyógyszer, ivóvíz, élelmiszer sem, miközben az izraeli erők folytatják a katonai akciókat a szárazföldön és a levegőben.

A gázai épületek jelentős része romba dőlt, infrastruktúra híján sok ép negyed is lakhatatlan.

A Guardian beszámolója szerint autókkal, gyalogosan, szamarakon, lassan haladnak a menekültek a kevésbé veszélyesnek tartott helyekre, ám sem azt nem tudják, merre menjenek, sem azt, meddig kell majd meghúzniuk magukat. „Nincsen biztonságos hely, al-Mavasziban is sokan haltak meg” – mondta egy palesztin menekült a brit lapnak.

A legnagyobb hal még nagyobb lett

Izrael likvidált ugyan több magas rangú fegyverest, bár az egyik legkeresettebbet, Jahjá Szinvárt nemcsak hogy nem sikerült kézre kerítenie, de a férfi időközben a Hamász legfőbb vezetőjévé vált, azután, hogy Izrael Teheránban megölte Szinvár elődjét, Iszmail Hánijét, amit egy bejrúti csapás is követett, kockáztatva a háború kiszélesedését. (Szinvárról itt olvashatja portrénkat.)

Izrael egy nappal korábban már jelezte Hán Júnisz lakóinak, hogy el kell hagyniuk a térséget a készülő katonai akció miatt, amely már a harmadik lesz a város ellen. A legutóbbi júniusban csupán egy hétig tartott, ezután az izraeli hadsereg kivonta erőit, amelyek most visszatérnek oda és a környező településekre.

Kérdés, hogyan hat az akció a megrekedt túsztárgyalásokra – hiszen még mindig legalább száz izraeli túsz nem tért vissza abból a 250-ből, akiket a Hamász október 7-én rabolt el, miközben 1200 embert megölt – a tervek szerint a jövő héten a megbeszéléseket felújítják katari és egyiptomi közvetítéssel. Izrael korábban sem fogadta el Szinvárt tárgyalópartnerként, és jelenleg is likvidálni akarja a hozzá köthető terrorakciók miatt.

A Hamász a tárgyalások első lépéseként az életfogytiglanra ítélt Marvan Bargúti szabadon bocsátását követelte, de egyelőre nincsen szó arról, hogy Izrael kiengedné a palesztin férfit jelenlegi börtönéből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!