KKM: Álhír, hogy a magyar kormány megvétózta az uniós nyilatkozatot Venezueláról

2024. július 31. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

„Álhír, hogy Magyarország megvétózta volna a nyilatkozatot”

– írta Paczolay Máté külügyi szóvivő a Telex kérdésére a Politico értesüléséről: ahogy arról többek között mi is beszámoltunk, a lap két forrásra hivatkozva arról írt, hogy a magyar kormány megvétózott egy közös uniós állásfoglalást a venezuelai választások vitatott eredményéről.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn nyilatkozatot adott ki a venezuelai elnökválasztásról: a meg nem erősített eredmények „nem tekinthetőek úgy, hogy a venezuelaiak akaratát képviselik, amíg nem hoztak nyilvánosságra és hitelesítettek minden hivatalos adatot a választóhelyiségekből”. Kedden egy újabb nyilatkozatban már egyes szám első személyben írt arról, hogy Nicolás Maduro elnököt „részleges, megerősíthetetlen” eredmények alapján kiáltották ki győztesnek, így ezt nem lehet elismerni, az ellenzék által nyilvánosságra hozott adatok pedig jelentősen eltérnek a hivatalosan bejelentettektől.

A nyilatkozatokat csak a főképviselő nevében adták ki, ami akkor jellemző, ha egy vagy több kormány nem ért egyet a szöveggel. A Politico szerint Borrell azután hozta nyilvánosságra a második dokumentumot, hogy felismerte, a magyar kormány fenntartja a vétóját.

A cikk miatt megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy valóban vétóztak-e, és ha igen, miért. Paczolay a válaszában arról írt, hogy

„megvártuk a Venezuelából beérkező jelentéseket, majd azok tanulmányozása után csatlakoztunk az Európai Unió közös állásfoglalásához”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!