Mégsem végzik ki a Belaruszban elítélt német férfit, Lukasenko kegyelmet adott

2024. július 30. – 19:07

Mégsem végzik ki a Belaruszban elítélt német férfit, Lukasenko kegyelmet adott
Rico Krieger – Forrás: LinkedIn

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem végzik ki Belaruszban azt a halálra ítélt német férfit, aki néhány napja sírva könyörgött a posztszovjet ország állami tévéjében a német kancellárnak, hogy mentse meg az életét. Az országot harminc éve vezető Alekszandr Lukasenko kedden elnöki kegyelmet adott – közölte az elnök hivatalos Telegram-csatornája.

A 30 éves Rico Krieger az ítélet szerint ukrán utasításra terrortámadást akart végrehajtani egy vasútvonalon Belaruszban. A bíróság szerint robbanóanyaggal teli hátizsákot helyezett el egy vasúti pálya mellett, de a robbanásban szerencsére senki sem sérült meg. Krieger korábban a Német Vöröskeresztnek dolgozott, és az egyik volt munkatársa elmondásából az is kiderült, hogy kollégáival azt hitték, orvosi kötelességei miatt utazik külföldre. Krieger beismerte tettét – azt nem tudni, hogy kényszer hatására –, és a tévéadásban élete legnagyobb hibájának nevezte.

Belarusz az egyetlen ország Európában, ahol végrehajtható halálbüntetést is kiszabhat a bíróság. (Oroszországban is van halálos ítélet, de a végrehajtásra moratórium van érvényben.)

Cserealap lehet

Az Oroszországgal szoros szövetségben lévő Belaruszban elítélt férfi hazaengedéséről egyelőre nincsen szó. Valószínű, hogy ez fogolycsere nyomán történhet meg. Oroszország Németországból hozná haza azt a gyilkosságért életfogytiglanra ítélt ügynökét, Vagyim Kraszikovot, aki Berlinben lőtt le egy csecsen ellenzékit 2019-ben.

Lukasenko 1994-ben került hatalomra, ezután rendre 80 százalékkal nyerte meg a választásokat, a tüntetéseket pedig karhatalmi erőkkel nyomta el. 2020-ban is győzött, ám akkor minden korábbinál nagyobb tüntetési hullám indult. Az év augusztusától hónapokon át tartott tüntetések valóban megingatták a hatalmát, ám végül – Moszkva jóváhagyásával – kellő erő bevetésével az elnöki székben maradt. Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúval a kérdés le is került a napirendről, úgy, ahogyan Belarusz is kiszorult a hírekből, noha a hatóságok továbbra is fellépnek az elnök politikai ellenfeleivel és az ellenzéki érzelmű civilekkel szemben, felszámolva az ellenzék maradékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!