Német–orosz viszály lett a Berlin közepén fényes nappal meggyilkolt csecsen férfi ügyéből

2021. december 15. – 22:40

Másolás

Vágólapra másolva

Diplomáciai viszály alakult ki Németország és Oroszország között egy Berlinben elkövetett gyilkosság miatt. A berlini ítélőtábla szerdán azt állapította meg, hogy az orosz nemzetbiztonsági szolgálat tisztje az orosz hatóságok megbízásából gyilkolt meg 2019-ben egy csecsen férfit a német fővárosban, az elkövetőt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Németország kiutasított két diplomatát, az orosz külügyminisztérium pedig azt ígéri, nem fogja válasz nélkül hagyni a német lépést – írja az MTI.

A gyilkosságot 2019. augusztus 23-án követte el az orosz nemzetbiztonsági szolgálat tisztje, akit Vagyim Kraszikovként emlegetnek, de több különböző névre kiállított dokumentumot is használt. Az 56 éves Kraszikov kerékpárral közelítette meg a csecsen férfit egy berlini parkban, és hátulról, közvetlen közelről kétszer is fejbe lőtte egy hangtompítós fegyverrel. Az orosz férfi a gyilkosság után a helyszíntől nem messze egy bokorban átöltözött, fegyverét, parókáját és a kerékpárját is a Spree folyóba dobta. Ezek után egy elektromos rolleren próbált elmenekülni, de gyanús lett a járókelőknek, és a rendőrség elkapta.

A gyilkosság helyszíne Berlinben 2019 augusztusában – Fotó: Paul Zinken/dpa/AFP
A gyilkosság helyszíne Berlinben 2019 augusztusában – Fotó: Paul Zinken/dpa/AFP

Az áldozatot a személyiségi jogok védelme érdekében Németországban „Tornike K.”-ként említik, de az orosz sajtóban Zelimhan Hangosvili néven szerepel. Ő egy 40 éves csecsen nemzetiségű, grúz állampolgárságú férfi, aki az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban egy szeparatista milícia élén harcolt az oroszok ellen. Hazájából 2005-ben Grúziába, 2016-ban pedig Németországba menekült. A férfi menedékjogi kérelmét elutasították, ő a hatósági döntést megtámadta a bíróságon, az eljárás a haláláig nem kezdődött el. Az orosz és a német hatóságok is közveszélyes iszlamistaként tekintettek rá, később ilyen szélsőséges csoportokkal is kapcsolatba hozták.

A berlini ítélőtábla bizonyítottnak találta, hogy a gyilkos az orosz nemzetbiztonsági szolgálatnál dolgozott, de ő mindvégig tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz.

Az ügy feszültséget okozott a német-orosz kapcsolatokban is. Annalena Baerbock, német külügyminiszter szerdán reagált is az esetre az ítélethirdetés után:

„Németország függetlenségét sérti az orosz hatóságok megbízásából elkövetett berlini gyilkosság.”

A külügyminiszter közleménye szerint a minisztériumba hívták Oroszország berlini nagykövetét, akinek azt is elmondták, hogy nemkívánatos személynek nyilvánították a külképviselet diplomácia személyzetének két tagját. Baerbock telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is, akinek azt mondta: mindkét ország érdeke a nyílt és őszinte kommunikáció, mert a berlinihez hasonló esetek megnehezítik a két ország közötti jó kapcsolat fenntartását.

Az ügyről szerdán megszólalt Marija Zaharova, orosz külügyi szóvivő is:

„Moszkva nem fogja válasz nélkül hagyni, hogy két orosz diplomatát kiutasítottak Berlinből.”

A szóvivő azt ígérte, hogy a közeljövőben nyilatkozatot tesznek az ügyben.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke újságíróknak azt mondta: sem a bírósági ítélet, sem a diplomaták kiutasítása nem nevezhető igazságosnak. Szerinte az eljárás politikai indíttatású volt, a bizonyítékok pedig hiányosak, ami megkérdőjelezi az ítélet objektivitását.

Nemrég egy másik furcsa haláleset is történt Berlinben, amelynek szintén lehet összefüggése az orosz titkosszolgálattal. Októberben holtan találták a németországi orosz diplomáciai képviselet 35 éves nagykövetségi titkárát Berlinben. A férfi a Behrenstrassén található nagykövetségi épület egyik felső emeletéről esett le a járdára. A halálesetre nem találtak ésszerű magyarázatot és gyilkosságként kezelték. A Spiegel információi szerint a meghalt férfi kapcsolatban állhatott az orosz titkosszolgálattal, az FSZB-vel is. A német hatóságok az FSZB álcázott alkalmazottjának tekintették a megölt férfit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!