Turisztikai pokol: egy nap alatt 11 ezer tengerjáró utas lepte el a 15 ezer lakosú Szantorinit

2024. július 29. – 11:57

Turisztikai pokol: egy nap alatt 11 ezer tengerjáró utas lepte el a 15 ezer lakosú Szantorinit
Turisták fotózzák a naplementét Oia faluban a görögországi Szantorini szigetén 2024. július 20-án – Fotó:Aris Oikonomou / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A paradicsomi görög szigetcsoport a helyiek szerint inkább emlékeztetett a pokolra azon a júliusi napon, amikor több hatalmas tengerjáró hajó egyszerre kötött ki a partján. Szantorinin ekkor 11 ezer turista jelent meg egy időben, miközben a sziget összlakossága valamivel több mint 15 ezer fő. A lakosoknak azt tanácsolták, maradjanak inkább a házaikban, írj a Quartz üzleti lap.

A sziget technikailag egyszerre hét tengerjáró hajót képes fogadni, de a belőlük kiáramló több ezer utas megjelenése mindenképpen gondot okoz a szigeten. Panagiotis Kavallaris, a thirai önkormányzat elnöke a közösségi médiában közzétett, később törölt bejegyzésében először arra szólította fel a lakosokat, hogy a megnövekedett turistaforgalom miatt inkább ne nagyon mozgolódjanak. A poszt nem lett túl népszerű a helyiek körében, szerintük a turizmus érdekében akarják korlátozni őket.

Ezután több minisztérium képviselői hívtak össze egyeztetést a témában, és többen a szigetre irányuló hajóutak számának korlátozását sürgették. Nikos Zorzos, Szantorini polgármestere egy görög lapnak azt mondta: a kikötő hajók utasainak száma nem haladhatja meg a 8000 főt naponta. „2025-től kezdődően visszaállítjuk ezt a felső határt, hogy megőrizzük a szigetünket mint különleges úti célt”.

Az európai tömegturizmus súlyosbodó helyzetét mutatja, hogy a kontinens több kedvelt turisztikai célpontján is demonstráltak idén nyáron a helyiek. A mallorcai Palma utcáira nemrég húszezer tüntető vonult utcára, korábban Barcelonában is tüntettek a lakosok azt skandálva, „Turisták, kifelé a környékünkről”. Ezzel szemben a magyar turisztikai szakemberek azt szeretnék, ha Budapest inkább Barcelonára hasonlítana az idelátogató turisták számában, pedig erre – ahogyan semelyik másik népszerű európai nagyvárosban – semmi szükség nincs.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!