A Kennedy-gyilkosságra is rákeresett Trump merénylője a gyilkossági kísérlet előtt

2024. július 25. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Oswald milyen messziről lőtt rá John F. Kennedyre?” – többek között erre is rákeresett nagyjából egy héttel a Donald Trump elleni gyilkossági kísérlet előtt Thomas Matthew Crooks a számítógépén, amelyet az FBI kivizsgált, írja a Reuters. A keresés Lee Harvey Oswaldra utal, aki 1963. november 22-én a texasi Dallasban meggyilkolta John F. Kennedy elnököt.

A merényletkísérlet miatt szerdán kongresszusi meghallgatást tartottak, ahol Christopher Wray, az FBI igazgatója számolt be arról, mit tudtak meg a merénylet előzményeiről. Kiderült az is, hogy ezt az internetes keresést ugyanazon a napon, július 6-án végezte, amikor regisztrált a butleri kampányeseményre is. „Ez a keresés sokatmondó a merénylő szándékairól” – mondta Wray.

A 20 éves elkövető július 13-án lőtt rá Donald Trumpra egy pennsylvaniai kampányeseményen. A volt elnöknek csak a füle sérült meg, egy résztvevő halálos lövést kapott, ketten pedig megsérültek a Butlerben történt lövöldözésben. Továbbra is úgy tudják, hogy Crooks magányos elkövető volt, a telefonjában talált névjegyzék is kevés számot tartalmazott. Az indítékai egyelőre nem ismertek, 18 éves kora óta regisztrált republikánus szavazó volt. Crooks korábban jelentkezett az egyetemi céllövőcsapatba, de ott nem voltak megelégedve a célzási képességeivel, így nem került be.

Az FBI igazgatója szerint a gyanúsított Thomas Crooks kétszer is felkereste a kampánygyűlés helyszínét a gyilkossági kísérlet előtt. Két órával a lövöldözés előtt Crooks egy drónnal 11 perces élő közvetítést is indított az esemény helyszínén, nagyjából 180 méterre a színpadtól, ahol később Trump beszélt.

Az épületet, amelyről Crooks a lövéseit leadta, pont a rendőrség használta akkor. A rendőrök csak másodpercekkel azelőtt látták meg Crooksot a tetőn, hogy tüzet nyitott volna – mondta Wray. Hozzátette, az események pontos részleteit még tanulmányozzák a nyomozók. „Az egész másodpercek alatt történt” – mondta az igazgató. Az FBI szerint Crooks egy félautomata AR-15 típusú fegyverrel lőtt rá Trumpra, a fegyvert az apja vásárolta 2013-ban. Az FBI szerint az összecsukható támasz miatt nehezebb volt őt észrevenni a tetőn.

A Crooks autójában és otthonában később távolról aktiválható robbanószerkezeteket is találtak. A jeladó Crooksnál volt, mondta az FBI igazgatója, de szerinte a gyanúsított nem járt volna sikerrel, ha megpróbálta volna felrobbantani a szerkezeteket.

Egy nappal Wray vallomása előtt Kimberly Cheatle, az amerikai titkosszolgálat igazgatója lemondott tisztségéről, miután mindkét nagy politikai párt kritizálta a merényletkísérlet megakadályozásának kudarca miatt. Azt még jelenleg is vizsgálják, hogy pontosan ki és milyen hibákat követett el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!