Fico: Szlovákia nem fogja támadni a magyar EU-s elnökséget

2024. július 22. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Fico szlovák miniszterelnök utasítást adott az ország uniós testületekben jelenlévő képviselőinek, hogy ne támadják Magyarországot, illetve hazánk soros EU-elnökséget, írja az MTI egy közösségi médiában megjelent videó alapján.

Fico kifejtette, azon gondolkodik, hogy vajon eljön-e az idő, amikor még neki is engedélyt kell kérnie az Európai Uniótól, ha külföldi útra szeretne menni. Ezzel több uniós tagállam azon döntésére reagált, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai és pekingi látogatásai miatt nem küldenek minisztereket júliusban az EU Tanácsának magyar elnöksége alatt sorra kerülő informális ülésekre.

A folytatásban a szlovák miniszterelnök arról beszélt, hogy miután az ellene elkövetett merénylet miatt nem látogathatott el Kínába, utazását várhatóan ősszel bepótolja. Mint hozzátette, Kína szerepét nélkülözhetetlen az ukrajnai háborúval kapcsolatos béketárgyalások szempontjából, és ezt a témát pekingi látogatásán is fel fogja vetni.

Robert Fico a videóban kifejtette azt is, hogy az általa vezetett Irány (Smer-SD) párt készen áll a tárgyalásokra az Európai Szocialisták Pártjához (PES) és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéhez (S&D) való esetleges csatlakozásról az Európai Parlamentben, bár ennek feltétel, hogy: „nem adjuk el a lelkünket, és fenntartjuk a jogot arra, hogy szuverén álláspontot képviseljünk fontos külügyi kérdésekben” – hangoztatta a miniszterelnök. A Smer-SD öt képviselője jelenleg független.

A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen májusban elkövetett merénylet hátteréről ebben a cikkünkben olvashatnak részletesen, felépülésének körülményeit pedig szintén bemutattuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!