Trump: Hát mi rosszat tettem a demokráciáért, a múlt héten golyót fogtam érte

2024. július 21. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellene megkísérelt merénylet utáni első kampányrendezvényét tartotta Michiganben Donald Trump, akit a múlt héten hivatalosan is a Republikánus Párt elnökjelöltjévé választottak.

A rendezvény előtt órákkal csaknem öt kilométeres sor alakult ki a helyszínen, a 12 ezer főt befogadó Van Del Arena bejáratánál. A BBC beszámolója szerint sokan a Trump elleni merénylet hatására döntöttek a rendezvényen való részvétel mellett. A gyűlés – ellentétben a Pensylvania államban lévő Butlerrel, ahol Trump fülét súrolta a helyszínen likvidált merénylő lövedéke, a nézők közül egy ember meghalt, kettő súlyosan megsérült – zárt térben zajlott.

„A mindenható Isten kegyelméből állhatok itt” – mondta Trump a merényletre utalva. A BBC által megkérdezett résztvevők között voltak, akik arról beszéltek, hogy családjuk óvta őket a megjelenéstől, aggódva egy újabb merénylet miatt, de szerintük a megnövekedett biztonsági intézkedések ismeretében felettébb valószínűtlen egy újabb merénylet. Mások ugyanakkor féltették Trumpot és megemlítették a védelmet ellátó Secret Service felelősségét is abban, hogy Butlerben a lövések eldördülhettek. A múlt heti merénylet körülményeiről itt és itt olvashat bővebben.

Michigan állam kiemelt pontja lesz a novemberi választási küzdelemnek. A billegő állam – ahol a felmérések szoros küzdelmet ígérnek a republikánus és a demokrata jelölt között – 16 elektort ad a novemberi választáson.

A merénylet növelte Trump esélyeit, a rendezvényről megjelent képek, az elnökjelölt vérző arca, magasba emelt ökle a kampány meghatározó elemévé váltak, a jelölőgyűlés jelentős része is a támadásról, Trump eltökéltségéről szólt. Az elnökjelölt Michiganben is kitért a történtekre. Demokrata körökről beszélt, akik a demokrácia ellenségeként beszélnek róla. „Hát mi rosszat tettem én a demokráciáért? A múlt héten golyót fogtam érte!” – mondta Trump.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!