Az EU bírósága szerint túl korlátozva adták ki a koronavírus elleni oltások uniós szerződéseit

2024. július 17. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság nem adott kellően széles hozzáférést a koronavírus elleni oltás vásárlásáról kötött szerződésekhez, ítélt két ügyben együtt szerdán az Európai Unió Bírósága. A testület közleménye szerint 2021-ben kérték ki európai parlamenti képviselők és magánszemélyek a dokumentumokat, de csak egy részüket kapták meg, ráadásul helyenként kihúzva, ezért pert indítottak a bizottsági döntés megsemmisítésére.

Az Európai Bizottság többek között azzal érvelt, hogy a kártérítésről szóló részek sértenék a gyártók üzleti érdekeit, de ezt az EU bírósága nem találta kellően megindokoltnak. A testület egyes kifejezések meghatározását hiányolta és azt is, hogy hogyan lehet hozzáférni az oltások ajándékozásáról vagy eladásáról szóló részekhez. Az Európai Bizottságnak a tárgyalók adatait is ki kellene adnia, hogy meg lehessen állapítani, nem összeférhetetlenek-e.

Az Európai Bizottság közleményt adott ki arról, hogy tudomásul veszi az ítéleteket, gondosan meg fogja vizsgálni azokat és következményeieket. A testület úgy látta, hogy a kereseti kérelmek többségénél a bizottsági véleményt követték. A kereskedelmi érdekek védelme kiterjed a szerződések több részére, például az előlegekre vagy előzetes fizetésekre vonatkozó rendelkezésekre és a szállítások ütemezésére, ráadásul az önmagában nem volt gond, hogy csak részleges hozzáférést biztosított. Két pontban csak részben adtak helyt a keresetnek, hangsúlyozta a testület.

A pert indító képviselők a zöldek között ülnek. Az ítélet hatással lehet arra, hogy az Európai Bizottság mostani elnökét, Ursula von der Leyent újraválasztja-e az Európai Parlament csütörtökön. Ahogy arról korábban írtunk, a jelöléséről megállapodó három frakciónak viszonylag szűk a többsége: papíron összesen 401-en vannak, de a szükséges 361 fős abszolút többségnél számolniuk kell hiányzókkal és átszavazókkal is. A zöldeké épp az egyik olyan csoport, ami korábban nem zárta ki Von der Leyen támogatását.

Az oltások beszerzését többek között azért is kritizálták, ahogyan letárgyalták. Az egyik legtöbbször felmerülő vád az, hogy az Európai Bizottság elnöke sms-ekben szervezte le a vásárlást, majd az üzenetek elvesztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!