Magyarország az együttműködés fejlesztéséről szóló akciótervet adott át Ukrajnának

2024. július 10. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország egy akciótervben javasolta Ukrajnának a határon átnyúló gazdasági együttműködés fejlesztését, különleges gazdasági zónák létrehozását – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban a NATO-csúcstalálkozón.

Szijjártó azt mondta: előző nap ukrán kollégájának átadta az akciótervet, előtte nagyjából egy órán keresztül tárgyaltak.

„Új határátkelők megépítésére, a Tisza-híd felújítására és új vasúti összeköttetésekre tettem javaslatot, továbbá arra is, hogy az energia terén is vonjuk szorosabbra az együttműködésünket, mert nyilvánvaló, hogy ha két szomszédos ország együttműködik, az az energiabiztonságot kölcsönösen tudja javítani” – mondta Szijjártó. A külügyminiszter szerint az akcióterv „más fejlődési keretbe” fogja helyezni az ukrán kapcsolatokat.

Egyelőre úgy tudja, ukrán kollégája tanulmányozni fogja a magyar akciótervet, és visszaküldi majd a javaslatait.

Szijjártó arról is beszélt, hogy szerine a kijevi kormány nagyra becsülte az előző heti magyar-ukrán csúcstalálkozót. Orbán Viktor szigorúan bizalmas szervezésben, a nyilvánosságot mellőzve utazott Kijevbe múlt héten.

„Világosan látszik, hogy az álláspontok a háború tekintetében a háborúzó felek között nagyon messze állnak egymástól. Az is világos, hogy másként tekintünk a tűzszünet és a béketárgyalások lehetőségére” – mondta Szijjártó. Szerinte még nagyon sok munkát kell elvégezni addig, amíg eljutnak a békéhez.

A külügyminiszter szerint az ukrán európai uniós csatlakozási tárgyalások megindulása új fejezetet nyit a két ország együttműködésében. Júniusban először tárgyaltak az uniós országok Ukrajnával az EU-tagságról.

Szijjártó üdvözölte, hogy Kijev az EU előtt vállalta a magyar nemzeti közösség elvett jogainak helyreállítását. „Ez innentől kezdve már formálisan sem csak egy kétoldalú kérdés, hanem európai kérdéssé vált, mert az Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól szóló keretdöntés, amelyet az Európai Unió hozott, tartalmazza ezt a kitételt” – mondta.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X-en számolt be a találkozóról. Megerősítette, hogy további közös lépésekről is tárgyaltak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében. Azt írta: tájékoztatta a magyar külügyminisztert a frontvonalon kialakult helyzetről. Szerinte semmilyen békekezdeményezés nem alapulhat Oroszország narratíváján. Az ukrán külügyminiszter szerint Puytin továbbra is háborúra törekszik, és közösen kell rávenni, hogy elfogadja az igazságos és tartós békét.

Cikkünk frissült Dmitro Kuleba beszámolójával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!