Megszavazta az ukrán parlament azt a törvényt, ami visszaállítja a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait

2023. december 9. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta az ukrán parlament azt a törvényt, amely visszaállítja Ukrajnában a nemzetiségek, köztük a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait – írja a Népszava és az Ukrinform.

Az ukrán parlament hivatalos oldala szerint törvénymódosítást már Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is aláírta. A kisebbségi törvény várható elfogadása után fél éven belül ahhoz kell igazítani minden vonatkozó törvényt, rendeletet.

Ahogy korábban írtuk, a törvény kiiktatja azokat a passzusokat, amelyek a magyar kormány szerint ellehetetlenítik a kárpátaljai magyar közösség anyanyelven való tanulásának, sőt, általában az anyanyelv használatának a jogát. A magyar–ukrán diplomácia egyik legnagyobb feszültségét jelentő törvényről itt írtunk bővebben.

A jelenlegi állás szerint most azokban a iskolákban, ahol a közösség tagjai az Európai Unió valamelyik hivatalos nyelvét beszélik, biztosított, hogy az oktatás magyarul is folyhasson az ukrán mellett – írja az Ukrinform. Viszont orosz nyelven nem lehet oktatni. Az iskolai kommunikáció nyelve is az intézményre lesz bízva, és érettségizni is lehet majd magyarul – ez alól a korábbiakhoz hasonlóan az ukrán nyelv és irodalom, valamint Ukrajna történelme lesz kivétel.

A Népszava szerint a kisebbségekről szóló törvény mellett egy korrupcióellenes törvény módosítását is elfogadták pénteken. A kijevi parlament a pénteki törvénymódosítással 700-ról ezerre emelte az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) létszámát. Mindkét jogszabály több ponton figyelembe veszi az uniós normákat.

Orbán Viktor miniszterelnök eddig főként a korrupcióval és a kisebbségi jogok helyzetével indokolta, hogy miért nem akarja támogatni Ukrajna csatlakozását, ám a napokban már gazdasági érveket is felsorakoztatott. Kérdéses, hogy a mostani módosítással elillan-e majd a feszültség Kijev és Budapest között.

A törvénymódosítással kapcsolatban kérdéseket küldtünk Szijjártó Péter külügyminiszternek és Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkárnak. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!