Joe Biden bejelentette a NATO-csúcson, hogy új légvédelmi rendszereket kap Ukrajna

2024. július 10. – 05:57

Joe Biden bejelentette a NATO-csúcson, hogy új légvédelmi rendszereket kap Ukrajna
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a szövetség 75. évfordulója alkalmából rendezett NATO-csúcson Washingtonban, 2024. július 9-én – Fotó: Leah Millis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A washingtoni NATO-csúcson mondott beszédében Joe Biden amerikai elnök újabb fegyverszállítmányokat ígért Ukrajnának. Bejelentette, hogy a NATO öt új stratégiai légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát, írja a Guardian.

A bejelentés azután jött, hogy hétfőn az eddigi legsúlyosabb orosz légitámadás érte Kijevet. Egy gyerekkórházat is találat ért, aminek következtében heten meghaltak. Kijeven kívül más nagyvárosokat is rakétákkal támadtak az oroszok: a közép-ukrajnai Krivij Rih városában legalább tízen haltak meg miatta, a keleti Pokrovszkban pedig hárman. Biden „Oroszország brutalitásának szörnyű emlékeztetőjének” nevezte a hétfői támadást. Az amerikai elnök elmondta, hogy Ukrajna több száz további elfogórakétát kap a következő egy évben, amelyek segítségével képesek lesznek megvédeni az ukrán városokat és a fronton harcoló csapatokat az orosz támadásoktól.

„Putyin azt hitte, hogy a NATO meg fog törni. Ma a NATO erősebb, mint valaha. Amikor ez az értelmetlen háború elkezdődött, Ukrajna szabad ország volt. Ma is szabad ország, és a háború úgy fog véget érni, hogy Ukrajna szabad és független ország marad” – jelentette ki beszédében Biden. Hozzátette: Oroszország nem fog győzni, Ukrajna fog győzni.

A mostani NATO-csúcstalálkozó nemcsak Ukrajna számára lehet kulcsfontosságú, hanem az alkalmasság látszatáért küzdő Joe Bidennek is. A június 27-i elnökjelölti vita nagyon rosszul sikeredett számára, érthetetlen, furcsa szavai és viselkedése miatt megrendült a Demokrata Párton belül is a bizalom abban, vajon végig tudja-e vinni hajlott kora miatt a kampányt. Egyre több demokrata döntéshozó és pénzügyi támogató szólítja fel Bident a visszalépésre, de a Biden-kampány egyelőre kitart.

A BBC is arról ír, Biden a háromnapos találkozón és annak nyilvános eseményein nem ejthet hibát, a visszalépését akarók ugyanis lecsapnának rá. Az európai szövetségesek is aggódnak, főleg azért, mert Donald Trump nyerhet, ő pedig már első elnöksége idején hanyagolta Európa támogatását.

A NATO-csúcson Orbán Viktor is részt vesz. A magyar miniszterelnök Recep Tayyip Erdoğan török államfővel tárgyalt, és a magyar „békemisszió” támogatását kérte.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!