A cseh külügyminiszter az emberiség szemétládáinak nevezte a kijevi gyerekkórház lebombázóit

2024. július 10. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

A cseh külügyminiszter bekérette az orosz nagykövetet a kijevi gyerekklinikát ért hétfői bombázás miatt, írja az ukrán Pravda. „A kórházakban gyerekeket támadó gyilkosok az emberiség szemétládái” – mondta Jan Lipavský cseh külügyminiszter, aki arra utasította az orosz nagykövetet, Alekszandr Zmijevszkit, hogy ezt az üzenetet közvetítse Moszkva felé.

A külügyminisztériumi megbeszélés után Zmijevszki a Seznam Zpravy című cseh lapnak megismételte azt az orosz állítást, miszerint „nem orosz, hanem ukrán rakéta” találta el a gyerekkórházat, és azt mondta, hogy a minisztériumi megbeszélés „a szokásos módon” zajlott.

A Seznam Zpravy szerint az év eleje óta ez volt a harmadik alkalom, hogy az orosz nagykövetet beidézték a cseh külügyminisztériumba: az első alkalom februárban, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halálával összefüggésben, a második pedig május elején, a cseh kormányzati intézmények és kritikus infrastruktúrák elleni kibertámadás-sorozat után történt.

Az Ohmatdyt gyerekklinikát hétfőn érte rakétacsapás Kijevben, az ENSZ ukrajnai misszióvezetője szerint a kórházban a támadás idején mintegy 670 gyermekpáciens és ezer alkalmazott tartózkodott, Danielle Bell azt mondta, ha a dolgozók nem vitték volna azonnal bunkerbe a gyerekeket, sokkal nagyobb lehetett volna a baj.

A klinikán daganatos és vesebetegségben szenvedő gyerekeket kezelnek, 2022-ben a Telex tudósítói is jártak ott, képriportunkat itt nézhetik meg, a helyszínen forgatott videót pedig itt:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!