Milánó polgármestere őrültségnek tartja, hogy Berlusconiról nevezik el a város egyik repterét

2024. július 9. – 20:57

Milánó polgármestere őrültségnek tartja, hogy Berlusconiról nevezik el a város egyik repterét
Silvio Berlusconi 2023. február 12-én – Fotó: Piero Cruciatti / Anadolu Agency / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan nem örülnek, hogy Silvio Berlusconi volt miniszterelnökről neveznék el Milanó legnagyobb repterét, az olasz város polgármestere pedig őrültségnek nevezte a döntést, írja a Guardian. A lap szerint több mint 35 ezren írtak alá egy petíciót, amelyben arra szólítják fel Giorgia Meloni kormányát, hogy vesse el a tervet.

A milánói Malpensa átnevezéséről a közlekedési miniszter, Matteo Salvini, Berlusconi volt politikai szövetségese döntött. A Liga vezetője a hétvégén azt mondta, hogy jóváhagyja a polgári légiközlekedési hatóság (Enac) döntését, hogy a Malpensa repülőteret a néhai olasz kormányfő tiszteletére nevezzék át.

Beppe Sala milánói polgármester azzal vádolta az Enacot, hogy engedett jobboldali politikusok nyomásának, és szerinte nem egyeztettek a döntés előtt a milánói repterek üzemeltetőjével sem. Őrületnek nevezte, hogy Olaszországban egy ilyen döntést az Enac elnöke meghozhat. Sala korábban már megakadályozta, hogy Milánó egy kisebb repterét Berlusoniról nevezzék el.

A petíciót a baloldali Demokrata Párt ifjúsági tagozata indította el, azzal érvelve, hogy a repteret olyan emberről kellene elnevezni, aki megtestít olyan értékeket, mint az őszinteség és a köz szolgálata. Szerintük Berlusconi nem ilyen, amit az évek során ellene folytatott eljárások és ítéletek is mutatnak.

Berlusconi Milánóban született, és 2023-ban, 86 éves korában ott is halt meg. Forza Italia pártja tagja Meloni kormánykoalíciójának. Alapesetben tíz évnek legalább el kell telnie egy ember halála után, hogy elnevezhessenek róla egy közintézményt vagy közterületet.

Berlusconi volt a második világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, összesen három alkalommal, négy cikluson át viselte a kormányfői tisztséget. A médiamágnásból lett jobboldali politikus neve egybeforrt az életét végigkísérő botrányokkal, megosztó személyisége és autoriter hajlamai ellenére is sikeres pályafutása pedig az Európát később beterítő populista hullám előjelének is volt tekinthető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!