Silvio Berlusconi nevét veszi fel Milánó legnagyobb repülőtere

2024. július 6. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszország egyik legfontosabb repülőtere, a milánói Malpensa a jövőben a néhai olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi nevét viseli majd. Az átnevezésről a közlekedési miniszter, Matteo Salvini, Berlusconi volt politikai szövetségese döntött, írja a Deutsche Welle.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője egy dél-olaszországi konferencián tett bejelentést az Aeroporto Silvio Berlusconi új névről. Azt mondta, a polgári légiközlekedési hatóság már jóvá is hagyta Lombardia régió kérelmét, hogy a Malpensa repülőteret a néhai olasz kormányfő tiszteletére nevezzék át.

„Silvio barátom, egy nagyszerű üzletember, egy nagyszerű milánói polgár és egy nagyszerű olasz emlékére” – posztolta később Salvini az X közösségi médiaplatformon.

Silvio Berlusconi tavaly, 86 éves korában halt meg, ő volt a második világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, összesen három alkalommal, négy cikluson át viselte a kormányfői tisztséget. A médiamágnásból lett jobboldali politikus neve egybeforrt az életét végigkísérő botrányokkal, megosztó személyisége és autoriter hajlamai ellenére is sikeres pályafutása pedig az Európát később beterítő populista hullám előjelének is volt tekinthető.

A DW szerint míg egyesek a karizmájáért és az akaraterejéért dicsérték Berlusconit, a kritikusai olyan populistának nevezték, aki a politikai hatalmat csakis a meggazdagodása eszközeként használta. Berlusconi „nagy szabadulóművész” volt, számos büntetőügyeit sikerült megúsznia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!