Nagy port kavart az izraeli belpolitikában, hogy Izrael szabadon engedte a gázai al-Sifa kórház igazgatóját

2024. július 1. – 15:30

Nagy port kavart az izraeli belpolitikában, hogy Izrael szabadon engedte a gázai al-Sifa kórház igazgatóját
Egy izraeli fogságból szabadult palesztin férfit fogad a családja 2024. július 1-jén – Fotó: Bashar Taleb / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg (IDF) szabadon engedett ötvenöt, hónapokkal ezelőtt elfogott gázait, köztük az al-Sifa kórház igazgatóját, Mohammad Abu Szalmíját – írja az MTI.

Abu Szalmíját az IDF tavaly novemberben azzal a gyanúval tartóztatta le, hogy a Hamász az engedélyével használta az általa igazgatott egészségügyi központot hadműveleti központként.

Az al-Sifa kórházkomplexumot, a Gázai övezet legnagyobb kórházát, tavaly november közepén kezdték el ostromolni az izraeli csapatok. A nemzetközi közösségben eltérő hangsúlyokkal bár, de az a narratíva vált dominánssá, hogy a hadműveletek kórház környékére való kiterjesztésével, magába az épületkomplexumba való behatolással Izrael fontos emberi jogi tabut sértett meg. Izrael egyébként már 2014-ben állította, hogy a kórház egyes Hamász-vezetők bombázhatatlan búvóhelyeként szolgál, azonban ezt az intézményben dolgozó palesztin és külföldi orvosok is tagadták. A kórházról, az izraeli behatolás előtti állapotokról ebben a cikkben olvashat részletesen. Ebben a cikkben pedig azt foglaltuk össze, amit a novemberi támadásról tudni lehetett.

A kórházat március végén több mint két héten át ismét ostrom alá vették az izraeli csapatok. Április elején vonultak ki, a gázai egészségügyi minisztérium később azt állította, lerombolt épületeket és több tucat holttestet hagytak maguk után. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a kórház területen több száz fegyverest fogtak el vagy öltek meg, és találtak titkosszolgálati dokumentumokat is. A WHO szerint a kórház a razzia után gyakorlatilag romhalmaz lett. Az izraeli csapatok kivonulása után jelentések szerint tömegsírokat fedeztek fel a Nasszer és al-Sifa kórház területén is.

A kórház igazgatójának szabadon bocsátása politikai vitát váltott ki Izraelben. Itamar Bengvír szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter szerint „biztonsági hanyagság” volt Abu Szalmíja szabadon bocsátása. „Elfogadhatatlan az al-Sifa kórház igazgatójának ellenszolgáltatás nélküli szabadon bocsátása – az ő ágyaiban kínozták és gyilkolták embereinket, és a Hamász bázisaként használta. Ezt a döntést sem a kormány, sem a kabinet nem fogadta el, felelősségre kell vonni a hanyag és Izrael biztonságát károsító lépésért a döntéshozót” – írta szintén X-en Amiháj Sikli, a legnagyobb kormánypárt, a Likud politikusa.

Benny Gantz volt háborús kabinetminiszter, aki nemrég kilépett Netanjahu kormányából, azt mondta: „Az a kormány, amely szabadon engedi azokat, akik együttműködtek az al-Sifában tevékenykedő gyilkosokkal, akik segítettek túszaink elrejtésében, operatív és erkölcsi hibát követett el, és nem vezetheti ezt a létfontosságú háborút”. Jair Lapid volt izraeli miniszterelnök is bírálta a döntést. „Az al-Sifa kórház igazgatójának szabadon bocsátása egyenes folytatása a kormány törvénytelenségének és működési zavarainak, ami árt az izraeli polgárok biztonságának” – jelentette ki a Guardian beszámolója szerint.

Benjamin Netanjahu hivatala közölte, hogy azonnali vizsgálatot rendelt el, de megjegyezte, hogy „a foglyok szabadon bocsátásáról szóló döntés a legfelsőbb bírósági meghallgatásokat követte”, a szabadon bocsátásokról pedig „a biztonsági tisztviselők függetlenül döntöttek”.

Szabadulása után a gázai Hán Júniszban működő Nasszer kórházból jelentkezett be Abu Szalmíja, aki azt mondta, az Izraelben fogva tartott palesztin foglyok nagyon rossz állapotban vannak, ezért kulcsfontosságú, hogy mindegyikük kiszabadulhasson egy esetleges fegyverszüneti megállapodás keretei között. „Izrael mindenkit letartóztat, beleértve az orvosi csapatokat is. Vannak foglyok, akik belehaltak a kínzásokba, és vannak orvosok és egészségügyi dolgozók, akiket még mindig fogva tartanak és kezelésre szorulnak” – mondta. Azt ígérte, amint tudja, folytatja a munkát, és újjáépítik az al-Sifa kórházat is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!