WHO: Az al-Sifa kórháznak vége, nem képes többé kórházként működni

2024. április 2. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az al-Sifa kórház a 14 napos ostrom most romokban hever – közölte Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

„Kapcsolatba léptünk a személyzettel. Elmondták, hogy az al-Sifa kórháznak vége, nem képes többé kórházként működni semmilyen módon, formában. Az al-Sifa elpusztítása gázai egészségügyi rendszer szívének kitépését szimbolizálja” – mondta.

Kéthetes művelet végén hétfőn vonultak vissza az izraeli katonák a gázai al-Sifa kórházból. A gázai egészségügyi minisztérium azt állítja, lerombolt épületeket és több tucat holttestet hagytak maguk után. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a kórház területen több száz fegyverest fogtak el vagy öltek meg, és találtak titkosszolgálati dokumentumokat is.

Harris elmondta, hogy a WHO reméli, hogy kedden küldöttséget küldhet az al-Sifába, „hogy megnézzük, mit tehetünk, hogy segíthetünk, milyen segítséget tudunk nyújtani”.

Daniel Hagari IDF-szóvivő hétfőn azt mondta, az izraeli csapatok különbséget tettek az orvosi komplexumban menedéket kereső betegek, orvosok és civilek, valamint a fegyveresek között, hozzátéve, hogy mindent megtettek a civil lakosság sérülésének elkerülése érdekében.

A gázai polgári védelem szerint eddig legalább 300 holttestet tártak fel a kórházban, de a megöltek pontos számának meghatározása nehéz, mert az izraeli csapatok holttesteket temettek el a komplexumon belül és környékén, a közeli utakat pedig buldózerrel feldúlták.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!