Amerikai nemzetbiztonsági szóvivő: A segélymunkások halála egy nagyobb problémát jelképez

2024. április 2. – 21:07

Másolás

Vágólapra másolva

John Kirby, amerikai nemzetbiztonsági szóvivő arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy „felháborodással” értesült a gázai segélymunkások halálát okozó csapásról. „Értesüléseink szerint ma befejeződött egy előzetes vizsgálat, amit bemutattak a hadsereg vezérkari főnökének” – mondta, hozzátette, hogy az Egyesült Államok ki fogja vizsgálni a kapott eredményeket, illetve elvárják, hogy a szélesebb körű vizsgálatot is.

Kirby azt mondta, hogy a háború kezdete óta több mint 200 segélymunkás vesztette életét a konfliktusban. Szerinte a mostani incidens „egy nagyobb problémát jelképez”, és ez is bizonyíték arra, hogy a segélyek elosztása Gázában nagy kihívás. A szóvivő arról beszélt, hogy az Egyesült Államok továbbra is sürgetni fogja Izraelt: tegyen többet a humanitárius dolgozók biztonsága érdekében is. „Továbbra is mindent megteszünk, hogy eljuttassuk ezt a segítséget a gázai palesztin civileknek” – mondta.

A szóvivő szerint az izraeli védelmi erők tudják, hogy ez az ő hibájuk és tévedésük volt. Hozzátette: a külügyminisztérium eddig nem talált olyan esetet, amelyben az izraeliek megsértették volna a nemzetközi humanitárius jogot.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!