Négy hónapra börtönbe vonul Trump volt főtanácsadója, Steve Bannon

2024. július 1. – 17:19

Négy hónapra börtönbe vonul Trump volt főtanácsadója, Steve Bannon
Steve Bannon, Donald Trump egykori főtanácsadója – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Börtönbe vonul Trump korábbi főtanácsadója, Steve Bannon, aki korábban nem volt hajlandó együttműködni a Capitolium ostromát vizsgáló képviselőházi bizottsággal. Bannon fellebbezett a döntés ellen, de a legfelsőbb bíróság is elutasította azt – írja a Guardian.

A 70 éves férfit pénteken szólította fel a bíróság, hogy július 1-jén jelenjen meg a Connecticutban található, számára kijelölt börtönben. Bannont még 2022-ben egy szövetségi esküdtszék bűnösnek találta, amiért az idézés ellenére sem működött együtt a Capitolium ostromát kivizsgáló képviselőházi bizottsággal. Néhány hónappal később megszületett a hivatalos bírósági ítélet is: négy hónap börtönre, illetve 6500 dollár megfizetésére kötelezték. Büntetését viszont nem kellett megkezdenie, amíg fellebbezéseiről nem döntöttek.

A szövetségi ügyészek szerint Bannon azt hitte, hogy „a törvények felett áll”, amikor megtagadta a január 6-i képviselőházi bizottsági meghallgatást, ráadásul nem volt hajlandó átadni a 2020-as elnökválasztás kapcsolatos dokumentumokat sem.

Bannon azt mondta az ellene hozott ítéletekről, hogy azok politikai indíttatásúak, ügyvédje szerint pedig az ügy „súlyos alkotmányos kérdéseket” vet fel. A volt Trump-tanácsadó múlt héten arról beszélt, hogy „politikai fogolynak” tartja magát.

„Ez nem fog megváltoztatni engem. Nem fogja elnyomni a hangom”

– mondta. Az egykori főtanácsadóval márciusban Orbán Viktor is találkozott. A magyar miniszterelnök a konzervatív-trumpista Heritage Foundation panelbeszélgetésén vett részt, majd a program után a washingtoni magyar nagykövetségen egyeztettek Steve Bannonnal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!