Vádat emeltek az uvaldei iskolai kerület volt rendőrfőnöke ellen, aki késve reagált a 2022-es mészárlásra

2024. június 28. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Texas államban vádat emeltek az uvaldei iskolai kerület volt rendőrfőnöke ellen a 2022-ben történt iskolai mészárlás miatt, amely során 19 diák és két tanár vesztette életét. A vád szerint Pete Arredondo szerepet játszott abban, hogy a rendőrség lassan reagált a támadásra. Arredondo őrizetbe került, és tízrendbeli gyermekveszélyeztetéssel vádolják, rövid időre a megyei börtönbe került, de óvadék ellenében szabadon engedték – írta az AP hírügynökség az uvaldei seriffhivatalra hivatkozva.

Két helyi újság, az Uvalde Leader-News és a San Antonio Express-News is arról számolt be, hogy Adrian Gonzales volt iskolatiszt ellen is vádat emeltek hasonló vádpontokban. A texasi törvényhozók által készített, a rendőrség válaszlépéseit vizsgáló jelentés szerint Gonzales volt az egyik első rendőr, aki a lövöldözés után belépett az épületbe. Arredondo három hónappal a lövöldözés után elvesztette állását, és több érintett rendőrt szintén elbocsátottak.

Hetvenhét ablakon kidobott perc

2022. május 24-én, texasi helyi idő szerint fél 12 körül egy fegyveres hatolt be a mexikói határtól nem messze lévő, 15 ezer fős Uvalde egyik általános iskolájába. A 18 éves Salvador Rolando Ramos ellenállás nélkül haladt a Robb Elementary School folyosóin. Másfél órán keresztül gyilkolt, 142 töltényt elhasználva, hogy aztán még egy teremben is elbarikádozza magát 33 civillel, diákokkal és tanárokkal. Mire a rendőri erők délután 1 előtt nem sokkal behatoltak, majd végeztek az elkövetővel, vele együtt 22 halott (köztük 19 gyerek) és 17 sérült maradt az iskolában. Utóbb az is kiderült, hogy korábban Ramos a nagyanyját is megsebesítette otthon.

A jelentések szerint a lövések zaja, az arról érkezett hírek, hogy egy tanárt meglőttek, valamint egy diák kétségbeesett hívása egyenként is elég indokot szolgáltathattak volna a rendőröknek a behatolásra. Ennek ellenére 77 percen keresztül szobroztak az iskola előtt, aminek az eredménye az USA történetének második legsúlyosabb iskolai lövöldözése lett.

A texasi törvényhozók 2022. júliusi jelentésükben a rendfenntartó erőket hibáztatták, felróva, hogy a saját biztonságukat az ártatlan életek megmentése elé helyzeték. Az Igazságügyi Minisztérium idén januárban kiadta saját jelentését az esetről, amelyben a rendőrség „sorozatos hibáiról” írtak. Megállapításuk szerint a rendfenntartók túl sokáig vártak a beavatkozással, nem jártak el sürgősen a parancsnokság felállításával, és pontatlan információkat közöltek a gyászoló családokkal.

A minisztérium Arredondót nevezte meg az akció de facto irányítójaként. Az ő javaslatára nem hatoltak be a rendőrök a 111-es és 112-es tantermekbe, gondolván, ott már mindenki meghalt. Arredondo inkább megállította az ide berontani készülő rendőröket, és a többi terem evakuálására helyezte a hangsúlyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!