Az EP-képviselőnek választott Ilaria Salis szerint csak azután javultak a börtönkörülményei Magyarországon, hogy médiaszenzáció lett belőle

2024. június 26. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Guardiannek adott interjút Ilaria Salis, az az olasz tanárnő, aki ellen Magyarországon folyik eljárás, és aki az olasz Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) jelöltjeként jutott be az EP-be.

Az antifa aktivistát azzal vádolják a magyar hatóságok hogy az egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napi utcai támadásoknak, és akár 11 évet is kaphat, ha bűnösnek találják. Salis tagadja a vádakat. Fogva tartásának körülményei tiltakozást váltottak ki Olaszországban, miután a 39 éves tanárnőt vezetőszáron, megbilincselt kézzel és bokával vezették be a bíróságra, ami Magyarországon bevett eljárás, de Olaszországban nem.

Miután EP-képviselőnek választották, mentelmi jogot kapott, az ellene folyó eljárást felfüggesztették, azóta Olaszországba is visszatérhetett. Összesen 15 hónapot töltött börtönben Magyarországon.

Erről az időszakról a Guardiannek azt mondta, „nagyon kemény időszak volt, egy olyan élmény, amely próbára tett, és még mindig nem épültem fel teljesen. Egy ilyen hosszú, a vádakhoz képest teljesen aránytalan büntetés lehetősége megijesztett, és még mindig nagyon megijeszt. Emlékszem, amikor a szüleim meglátogattak, azon tűnődtek, vajon 10 évvel később még életben lesznek-e”.

Salis és szülei korábban olasz lapoknak arról beszéltek, a magyar börtönben patkányok és bogarak keserítették meg az életét, napokig nem engedték mosakodni, nem telefonálhatott és sürgős orvosi ellátást sem kapott. Ezeket a vádakat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) elutasította.

A Salis elleni eljárás viszonylag kevés visszhangot kapott Olaszországban egészen addig, amíg január végén vezetőszáron vezették be a tárgyalására Budapesten. Ekkor a sajtó és a politika is felkapta az ügyét, lett belőle diplomáciai ide-oda üzengetés Budapest és Róma között, és belpolitikai perpatvar Olaszországban.

Salis a Guardiannek azt mondta, emiatt kettős érzések kavarogtak benne. Állítása szerint a felhajtás miatt javultak a börtönkörülményei, elmehetett orvoshoz, „tiszteletudóbbak” lettek vele az őrök és kevésbé zsúfolt lett a cellája, másrészt viszont attól tartott, „egyfajta alku tárgya lehetek, olyan célok és ambíciók érdekében, amelyek túlmutatnak a helyzetemen”.

Szerdán, nem sokkal a Guardian-interjú megjelenése után a BvOP újabb közleményben cáfolta Ilaria Salis állításait. „A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága határozottan visszautasítja a korábban antifa támadásokkal gyanúsított olasz nő újabb, valótlan tartalmú állításait. A korábban Magyarországon letartóztatott olasz nő a magyar büntetés-végrehajtási szervezetet becsmérlő kijelentéseket tett külföldi sajtóorgánumokban” – írták. Hozzátették, az alaptalan vádakat több alkalommal cáfolták már.

Ilaria Salis a budapesti bíróságon 2024. május 24-én – Fotó: Mónus Márton / Reuters
Ilaria Salis a budapesti bíróságon 2024. május 24-én – Fotó: Mónus Márton / Reuters

Salis szerint az olasz kormány többet is tehetett volna az ügyében. „Nem tudtam nem észrevenni a Liga párt szörnyű hozzáállását, de ez nem lepett meg. Ez a hozzáállás egyértelműen összefoglalja, hogy ennek a pártnak nincs igazi jövőképe, a politikai programjának a fő eleme pedig a jelek szerint a gyűlöletkeltés”.

Salis május óta házi őrizetben volt Magyarországon, június közepén térhetett vissza Olaszországba. Az eljárás viszont nem zárult le ellene, csak felfüggesztették azt a képviselősége idejére, azaz öt évre, a Fővárosi Törvényszék pedig már kérvényezte is a mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél.

Salist korábban azzal vádolták meg, hogy csak azért jelöltette magát, hogy szabaduljon a börtönből. A brit lapnak azt mondta, eddig és ezután is olyan ügyekkel fog foglalkozni, amiket fontosnak tart. Az európai parlamenti képviselői pozícióját például arra szeretné felhasználni, hogy kampányoljon a fogvatartottak jogaiért. „Folytatni kívánom a harcot a fogvatartottak jogaiért Európában, különösen az olaszországi börtönökre és a külföldön fogva tartott olasz emberekre összpontosítva, mert ezek azok a helyzetek, ahol nagyobb hatást tudok gyakorolni” – mondta.

De foglalkozik lakhatási kérdésekkel is, szerinte komoly problémát jelent Olaszországban a lakhatási válság és a magas bérleti díjak, ezen a téren szerinte uniós szinten is fel tudna szólalni.

Szerinte az antifasizmusnak „kollektív felelősségnek” kellene lennie, képviselőként pedig azonnali fellépést fog követelni a neonáci és neofasiszta szervezetek ellen. „Ha van egy lecke, amit meg kellett volna tanulnunk a nacionalizmus és a nácizmus 20. századi európai tapasztalataiból, akkor az az, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy teret engedjünk ezeknek az ideológiáknak” – fogalmazott.

(Cikkünket utólag frissítettük a BvOP közleményével.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!