A hágai Nemzetközi Törvényszék letartóztatási parancsot adott ki orosz katonai csúcsvezetők ellen

2024. június 25. – 15:40

A hágai Nemzetközi Törvényszék letartóztatási parancsot adott ki orosz katonai csúcsvezetők ellen
Szergej Sojgu még védelmi miniszterként (jobbra) Valerij Geraszimov tábornagy társaságában egy Vlagyimir Putyinnal tartott moszkvai megbeszélésen az orosz invázió első napjaiban, 2022. február 27-én – Fotó: Alekszej Nyikolszkij / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A hágai Nemzetközi Büntető Törvényszék (ICC) kedden letartóztatási parancsot adott ki Szergej Sojgu egykori védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornagy, orosz vezérkari főnök ellen. A testület a két katonai vezetőt Ukrajna területén elkövetett háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja, mivel felelősek civilek és civil objektumok elleni rakétacsapásokért.

Az ICC a 2022. október 10. és 2023. március 9. közti időszakot vizsgálva arra jutott, hogy az ukrán elektromos hálózat a civil infrastruktúra része, ezért az ezt kiiktatni kívánó orosz rakétacsapások háborús bűncselekménynek számítanak – különösen úgy, hogy a támadások több civil áldozatot is követeltek.

A hágai Nemzetközi Büntető Törvényszéknek sem Oroszország, sem Ukrajna nem tagja. Moszkva többször is leszögezte, hogy az energiahálózat legitim katonai célpontnak számít. Kijev pedig biztosította a testületet arról, hogy elismeri joghatóságát az Ukrajna területén elkövetett háborús bűncselekményekben.

Az ICC az orosz invázió kezdete óta összesen kilenc letartóztatási parancsot adott ki orosz vezetők ellen. A legfontosabb közülük Vlagyimir Putyin elnök, akit a megszállt területeken élő ukrán gyerekek – valószínűleg oroszosítási szándékkal történt – tömeges deportálása miatt kéne bíróság elé állnia.

A hágai Nemzetközi Törvényszékének nincsenek eszközei a döntés érvényesítéséhez, és teljes egészében a döntését az 1998-as Római Statútum aláírásával elfogadó tagállamok hatóságaira kell hagyatkoznia. Így ahogy arról részletesen írtunk, annak ellenére, hogy Putyin letartóztatására kicsi az esély, a diplomáciai lehetőségeit beszűkíti egy elfogatóparancs – a jog szerint még a magyar hatóságoknak is kötelességük lenne letartóztatni őt.

(via Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!