Zelenszkij is ott lesz az Európai Tanács csütörtöki ülésén

2024. június 24. – 16:53

Zelenszkij is ott lesz az Európai Tanács csütörtöki ülésén
Volodimir Zelenszkij a svájci békecsúcson 2024 júniusában – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői hírösszefoglalónk az orosz–ukrán háborúról.

  • Volodimir Zelenszkij tisztogatást tart az állami testőrségnél, miután májusban kiderült, hogy az állambiztonsági szolgálat elfogott két férfit, akik ezredesi szintre épültek be a testőrségbe, és akik meg akarták ölni az ukrán elnököt. (Guardian)
  • Az EU a lefoglalt orosz vagyonból támogatná Ukrajna védelmét. 1,4 milliárd eurót fognak felhasználni ukrajnai fegyverszállításokra úgy, hogy ezzel a magyar kormány nem ért egyet.
  • Oroszország az Egyesült Államokat okolja, amiért a helyi vezetés szerint négyen meghaltak Szevasztopolnál, miután az orosz légvédelem szétlőtt ukrán rakétákat, amik törmeléke emberek közé hullott. Az oroszok szerint két gyerek is meghalt, és további 150-en megsérültek. Azért az USA-t hibáztatják, mert szerintük egy ATACMS-rakétát lőttek le, amit az USA adott és amerikai szakemberek programoztak be. Barbárságnak tartják az esetet, és azt mondták, lesz következménye. (BBC)
  • Ukrajna szerint Oroszország tiltott, veszélyes vegyszereket is bevet a támadásai során. Az ukrán vezetés szerint májusban 715 ilyen esetet regisztráltak. (Guardian)
  • Zelenszkij is részt fog venni az Európai Tanács csütörtöki ülésén. Kedden indulhat el a tanácskozás az ukrán csatlakozás kereteiről, és valószínűleg több olyan téma is lesz, ami érinti Ukrajnát, ezért utazhat az elnök Brüsszelbe. (Politico)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!