Zelenszkij meggyilkolására készülhetett két elfogott férfi

2024. május 7. – 17:47

Zelenszkij meggyilkolására készülhetett két elfogott férfi
Fotó: Thomas COEX / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán állambiztonsági szolgálat azt állítja a Reuters cikke szerint, hogy elfogott két személyt, akik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megölésére készültek. Tettük egyfajta ajándék lett volna Vlagyimir Putyin frissen (újra-)beiktatott elnöknek. A két férfi ezredesi szintre épült be a testőrségbe, és információkat szivárogtatott ki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak, az FSZB-nek.

A terv az ukrán szolgálat szerint az volt, hogy találnak egy embert, aki az elnöki gárdában teljesít szolgálatot, közel Zelenszkijhez, az ő segítségével túszul ejtik, majd megölik az elnököt. Vaszil Maljuk ukrán titkosszolgálati tiszt szerint az akció az orosz szervezet kudarca lett.

A Kreml nem kommentálta az őrizetbe vételeket. Ahogy arra sem reagált, amikor múlt hónapban a lengyel szolgálatok lepleztek le egy férfit, aki szintén Zelenszkij megölésére készült. Az ukrán elnök nemrég azt nyilatkozta, már vagy öt orosz orgyilkossági kísérletet meghiúsított az ukrán titkosszolgálat, de magának a szolgálatnak a vezetői ellen is lelepleztek már merényletkísérleteket.

További keddi híreink a háborúról és kapcsolódó történésekről:

  • Beiktatták elnöki hivatalába ötödször is a márciusi elnökválasztást nagy fölénnyel megnyerő Vlagyimir Putyint, aki győzelmet (is) ígért népének. A beiktatáson olyan ismert emberek is részt vettek, mint a bunyós színész, Steven Seagal, a csecsen vezető, Ramzan Kadirov, vagy épp a motorosvezér Alekszander Zaldosztanov. (BBC News; Sky News)
  • Az Ukrán Olimpiai Bizottság bejelentése szerint a hazáját védve meghalt a fronton a 30 éves Olekszandr Pelesenko, egykori súlyemelő. Pelesenko az első olimpikon áldozata a 2022 februárban kezdődött orosz-ukrán háborúnak. (Guardian)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!