Újabb hat évre beiktatták elnöknek Vlagyimir Putyint

2024. május 7. – 16:59

Újabb hat évre beiktatták elnöknek Vlagyimir Putyint
Fotó: Sergei SAVOSTYANOV / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg már unásig ismeri Vlagyimir Putyin az elnöki beiktató ceremóniák műsorrendjét, a BBC News is azzal kezdte cikkét az eseményről, hogy akár bekötött szemmel végigcsinálta volna. A márciusi elnökválasztást nagy fölénnyel (87 százalék) megnyerő Putyin magabiztosan vonult át a Nagy Kreml-palota Szent András-tróntermén, majd letette esküjét ötödik ciklusára is, újabb hat évre.

„Egyesült és nagyszerű nép vagyunk. Együtt minden akadályt leküzdünk, minden tervünket megvalósítjuk, és együtt győzni fogunk” – mondta a régiúj államfő, utalva a 2022-ben bedurvult orosz-ukrán háborúra is. A BBC visszaemlékezett rá, hogy a legelső, 2000. májusi beiktatásán még a demokrácia megőrzéséről és fejlesztéséről beszélt az egyre inkább a sztálinizmusba csúszó elnök.

A brit médium által megszólaltatott szakértők és kremlinológusok olyanokat mondtak Putyinról, minthogy Nagy Vlagyimir cárnak képzeli már magát, hogy a kezdeti stabilizáló Putyin helyét egy másik Putyin vette át a Krím elcsatolása óta, és hogy már putyinizmusról is beszélhetünk, ami azért jelentős, mert -izmus legutóbb Sztálin nevéhez tapadt hozzá.

Mindenesetre árulkodó az is, hogy az elnökválasztás előtt minden komolyan vehető, Putyinra csak kicsit veszélyes, nem pórázon tartott ellenzéki jelölt indulását ellehetetlenítette a választási bizottság, illetve az is, miként gondolkodnak az emberek a rendszerről. A Moszkvától nem messze lakó Valentyina például azt mondta a BBC-nek: „Putyinnak vannak jó ötletei, és sokat tesz az emberekért. Az igaz, hogy a nyugdíjunk nem magas. De mindent nem oldhat meg egyszerre.” Mire a riporter azt mondta, volt rá 25 éve, de Valentyina szerint nem tudják, ki jönne Putyin után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!