Nagyon várják már Putyint Phenjanban, teleplakátolták a fotóival az észak-koreai fővárost

2024. június 18. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin olyan kereskedelmi és biztonsági rendszerek kiépítését ígérte Észak-Koreának, amelyeket nem ellenőriz a Nyugat, és az orosz elnök egyben rendíthetetlen támogatásáról biztosította Phenjant – írja az MTI. A Koreai Munkapárt párt központi lapjában, a Rodong Szinmunban megjelent levélben Putyin azt írta, hogy a két ország az elmúlt 70 évben jó kapcsolatokat és partnerséget alakított ki, amelyek az egyenlőségen, a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapulnak.

„Olyan alternatív kereskedelmi és kölcsönös elszámolási mechanizmusokat fogunk kidolgozni, amelyeket nem a Nyugat ellenőriz, és közösen ellenállunk a törvénytelen egyoldalú korlátozásoknak” – írta Putyin, hozzátéve, hogy „ezzel egyidejűleg felépítjük – az egyenlő és oszthatatlan biztonság architektúráját Eurázsiában”.

Az orosz elnök megköszönte Észak-Koreának, hogy támogatta az Oroszország által „különlegesnek nevezett ukrajnai katonai műveletét”, és támogatást ígért Phenjannak, hogy megvédje érdekeit az „amerikai nyomás, zsarolás és katonai fenyegetések” ellenére.

A cikk egy nappal azután jelent meg, hogy a két ország bejelentette: Putyin 24 év után először látogat Észak-Koreába, kedden kezdődik kétnapos látogatása. A Nexta hírcsatorna az X-en fotókat és videót is posztolt arról, hogyan várják az orosz elnököt Phenjanban:

A képeken és a videókon az látszik, hogy a várost teleplakátolták Putyin arcképével, és orosz zászlók lobognak a phenjani villanyoszlopokon is.

A látogatás a CNN szerint kulcsfontosságú pillanat Kim Dzsongun észak-koreai elnök számára, aki a koronavírus-járvány óta nem látott vendégül más vezetőt Phenjanban.

A látogatás során a két vezető négyszemközti megbeszéléseket folytat majd egymással, lesz egy gálakoncert, állami fogadás, továbbá dokumentumokat írnak alá és a felek nyilatkoznak a médiának – mondta az orosz elnök külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov a sajtónak a bejelentést követően.

A déli szomszédjára újabban rendszeresen szemeteszsákokat dobáló Észak-Korea után Putyin szerdán Vietnám fővárosába, Hanoiba utazik, újabb két napra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!