Észak-Koreába látogat Putyin kedden

2024. június 17. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kétnapos látogatásra utazik Észak-Koreába Vlagyimir Putyin, ez az orosz elnök első látogatása az országba több mint két évtized után. A látogatás a CNN szerint kulcsfontosságú pillanat Kim Dzsongun észak-koreai elnök számára, aki a koronavírus-járvány óta nem látott vendégül más vezetőt Phenjanban. A várhatóan tovább fogja szilárdítani a két hatalom között kialakulóban lévő együttműködést. A déli szomszédjára újabban rendszeresen szemeteszsákokat dobáló Észak-Korea után Putyin szerdán Vietnám fővárosába, Hanoiba utazik, újabb két napra.

A két ország egyre szorosabb kapcsolatot alakított ki az elmúlt időszakban. Az Egyesült Államok, Dél-Korea és más országok azzal vádolják Észak-Koreát, hogy az elmúlt hónapokban jelentős katonai segítséget nyújtott Oroszország háborús erőfeszítéseihez, míg megfigyelők aggályokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy Moszkva esetleg megsérti a nemzetközi szankciókat, hogy segítse Észak-Koreát a születőben lévő katonai műholdprogramjának fejlesztésében. A fegyverexportot mindkét ország tagadja, annak ellenére, hogy tavaly december és idén február között legalább 50 észak-koreai rakéta maradványait gyűjtötték össze a helyi hatóságok Ukrajnában, amelyeket jelenleg is vizsgálnak.

Kim Dzsongun tavaly szeptemberben látogatta meg Putyint, az észak-koreai vezető páncélvonaton érkezett Oroszországba, ahol egy vadászgépeket gyártó üzemben és egy rakétaindító létesítményben is megállt. A diktátor múlt héten üzenetet küldött Putyinnak, melyben azt írta, Észak-Korea legyőzhetetlen harcostársa Oroszországnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!