Megígérte, hogy többet nem fog, de Észak-Korea újabb szemeteszsákokat dobott Dél-Koreára

2024. június 9. – 07:17

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea ismét több száz, szeméttel megöltött léggömböt küldött át a két Koreát elválasztó határon, Dél Korea felé vasárnap, válaszul arra, hogy egy dél-koreai aktivista csoport Phenjan-ellenes propaganda-röplapokat szállító ballonokat küldött át a határon Észak-Koreába – írja az MTI.

Észak Korea először május 28-án küldött át több mint 150 szemeteszsákot szállító léggömböt Dél-Koreába. Azóta mintegy ezer léggömböt küldött Dél-Korea felé, a cigarettacsikkektől a műanyagig és állati ürülékig terjedő hulladékkal megtöltött léggömbök komoly károkat okoztak Dél-Korea-szerte.

Észak-Korea aztán június elején megígérte, ennyi volt, több szemetet már nem dobnak át. A jelek szerint az ígéret eddig tartott.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága azt közölte, szombat éjszaka óta több mint 300 léggömböt észleltek, sokat közülük azonban a szél a tenger felé sodort. A léggömbök nem tartalmaztak veszélyes anyagokat.

Egy feltehetően Észak-Korea által küldött, szemetet szállító léggömb a tengeren a dél-koreai Incshon közelében, 2024. június 9-én – Fotó: Yonhap News Agency / Reuters
Egy feltehetően Észak-Korea által küldött, szemetet szállító léggömb a tengeren a dél-koreai Incshon közelében, 2024. június 9-én – Fotó: Yonhap News Agency / Reuters

A dél-koreai hatóságok már korábban felszólították a határmenti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.

A dél-koreai elnöki hivatal bejelentette, a phenjani akcióra válaszul hangosbeszélőket telepítenek a határ környékére

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!