Észak-Korea megígérte, hogy nem küld több trágyával töltött léggömböt Dél-Koreára

2024. június 2. – 23:21

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea vasárnap bejelentette, hogy nem küld több szeméttel teli léggömböt át a határon Dél-Koreára, de azt azért megjegyezte, hogy a módszer hatékony volt a rendszerellenes aktivisták propagandájának visszaszorítására, írja az AFP.

Az ország kedd óta csaknem ezer léggömböt küldött délre. A földet ért zsákokban volt szemét, műanyag palack, elem, akkumulátor, cipődarab és trágya is. A hadsereg összegyűjtötte a zsákok tartalmát, és megvizsgálja őket.

Észak-Korea korábban már jelezte, hogy válaszlépéseket tervez a phenjani rezsim elleni röplapok miatt, amelyeket a dél-koreai aktivisták küldtek át a két ország határán. Észak-Korea vasárnap bejelentette, hogy egy halom hulladékot és mocskot fog átküldeni a határon.

Szöul vasárnap arra figyelmeztetett, hogy erős ellenintézkedésekre lesz szükség, hacsak Észak-Korea nem áll le a ballonokkal, mondván, hogy az ellentétes az 1950-53-as koreai háborút lezáró fegyverszüneti megállapodással.

Észak-Korea azt mondta, hogy a ballonok csak ellenintézkedés voltak. A déli aktivisták saját léggömbjeiket is átküldik a határon, tele szórólapokkal és néha készpénzzel, rizzsel vagy K-drámákkal megtöltött USB pendrive-okkal.

A dél-koreai vezérkari főnökök szerint a léggömbök északi tartományokban szálltak le, köztük a fővárosban, Szöulban és a szomszédos Gyeonggi térségben, amelyek együttesen Dél-Korea lakosságának csaknem felének adnak otthont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!