Hiába tiltakoztak ellene, Szerbia zöld utat adhat a lítiumbánya létrehozásának

2024. június 17. – 22:54

Hiába tiltakoztak ellene, Szerbia zöld utat adhat a lítiumbánya létrehozásának
Lítiumbánya megnyitása ellen tüntetnek környezetvédők egy belgrádi kormányépület előtt 2021. december 18-án – Fotó: Andrej Cukic / EPA/ MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A szerb kormány hamarosan zöld utat adhat annak a projektnek, amely Európa legnagyobb lítiumbányáját hozná létre Szerbiában – erről beszélt Aleksandar Vučić szerb elnök a Financial Timesnak adott interjújában, írja a Euronews. A Rio Tinto már júliusban megkaphatja az engedélyt a lítiumbánya megnyitásához.

A szerb kormány 2022-ben a tiltakozások miatt állította le a projektet. Erre azért volt szükség, mert a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia azt mondta: a lítiumbánya létrehozása nagyon rossz hatással lenne a környezetre.

„A Jadar-projekt megvalósítása a térség hatalmas pusztulásához, a táj jellegének tartós megváltozásához, a földek, erdők, felszíni és felszín alatti vizek biológiai sokféleségének romlásához, a helyi lakosok kitelepítéséhez, a fenntartható és jövedelmező mezőgazdasági tevékenységek megszűnéséhez vezetne” – mondta Velimir Radmilović, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia képviselője.

Egy másik vállalat nemrég tett közzé egy környezetvédelmi tanulmányt, amely szerint a projektnek mégsem lesz ilyen pusztító hatása a környezetre. Miloš Vučević miniszterelnök szerint a lítium komoly előnyt jelenthet Szerbiának.

A Szerbia nyugati részére tervezett lítiumbánya 2028-ban nyílhat meg.

Az elmúlt években újra és újra téma volt a lítiumbánya létrehozása. Ahogy az a Telexen 2021-ben bemutatott dokumentumfilmből is kiderült, a bányatulajdonosok semmibe vették a helyi lakosok igényeit, és túl sok információt sem adtak át nekik a várható hatásokról, miközben megpróbálták kiszorítani a településekről a lakosokat a földek felvásárlásával és egyéb trükkökkel. Ennek hatására akkor Szerbia visszavonta az angol–ausztrál Rio Tinto vállalat lítiumkutatási engedélyeit, engedve a tiltakozóknak, akik környezetvédelmi okokra hivatkozva ellenezték a bányászati óriáscég projektjének fejlesztését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!