Szerbia mégsem engedi az ausztráloknak, hogy lítiumbányát nyissanak náluk

2022. január 21. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

Szerbia visszavonta az angol–ausztrál Rio Tinto vállalat lítiumkutatási engedélyeit, engedve a tiltakozóknak, akik környezetvédelmi okokra hivatkozva ellenezték a bányászati óriáscég projektjének fejlesztését.

A szerb miniszterelnök szerint a kormány a döntését azután hozta meg, hogy különböző zöld csoportok a 2,4 milliárd dolláros (körülbelül 755 milliárd forintos) lítiumprojekt leállítását kérték.

A Rio Tinto úgy reagált, hogy „rendkívül aggódnak” Szerbia döntése miatt, mert mindig a szerb törvényeknek megfelelően működtek, és most felülvizsgálják, hogy van-e az elutasításnak jogi alapja.

Ahogy az a Telexen először bemutatott dokumentumfilmből is kiderül, a bányatulajdonosok semmibe vették a helyi lakosok igényeit, és túl sok információt sem adott át nekik a várható hatásokról, miközben megpróbálta kiszorítani a településekről a lakosokat a földek felvásárlásával és egyéb trükkökkel.

Decemberben több ezren tüntettek Szerbia több pontján a lítiumbánya megnyitása ellen, a demonstrálók több főútvonalon is megbénították a közlekedést. A tüntetők mellett a szerb teniszező, Novak Djoković is kiállt. Egy a demonstrációról készült fotóhoz azt írta Facebookján, hogy „a tiszta levegő, víz és élelmiszer kulcs az egészséghez, ezek nélkül nincs értelme egészségről beszélni.”

Épp Djoković miatt az elmúlt időben megromlottak a kapcsolatok Szerbia és Ausztrália között, miután a teniszezőt kiutasították Ausztráliból, mert nincs beoltva koronavírus ellen.

Emellett áprilisban választások is lesznek Szerbiában. Aleksandar Vučić szerb elnök eddig támogatta a lítium- és rézbányászatot, de most azt mondják, hallgatnak az emberek akaratára. (7news)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!